Разбиха група за финансови измами, действала в четири държави

OFFNews 27 януари 2022 в 17:52 2324 0

Разбита е група за финансови измами, действала в четири държави - България, Германия, Сърбия и Гърция, съобщават от Специализираната прокуратура. 

В спецобвинението е образувано досъдебно производство срещу международна организирана престъпна група, ощетила десетки хора с над 2 млн. евро. 

Създаден е съвместен екип между четирите държави. В сряда - 26 януари, са извършени съвместни действия в страните с кодово наименование "Сарафи".

В България работят 12 следователи от Следствен отдел при Специализираната прокуратура, служители на главна дирекция „Национална полиция“ при МВР, ОДМВР-Бургас, ДАНС и представители на Европол.

Извършват се претърсвания и изземвания в София и Бургас на дружества, предоставящи счетоводни услуги и на Колцентрове. Иззети са множество счетоводни документи, печати, мобилни апарати, компютърни конфигурации и електронни устройства. Разпитват се над 60 лица в качеството на свидетели.

Дейността на престъпната група се състои в мотивиране на граждани на Европейския съюз да преведат пари на различни търговски дружества, като се въвеждат в заблуждение, че парите им ще се използват за търговия с финансови инструменти -форекс, акции, бинарни опции, криптовалути и др., от които ще спечелят.

Реално парите на пострадалите не се използват за търговия с финансови инструменти. След това членовете на престъпната организация извършват множество финансови операции с парите, с цел прикриване на произхода им и последващо облагодетелстване. Престъпната група е използвала множество интернет платформи за търговия с финансови инструменти, сред които и GlobalMarkets.

Нанесените вреди на пострадалите са в размер над 2 млн. евро.

Действията по разследването продължават.

На сайта на Комисията за финансов надзор в секция „Регистри и справки“, подсекция „Електронен регистър и картотека“, може да се провери дали дадено търговско дружество е лицензиран инвестиционен посредник.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх