Радев и Ненчев се изправят един срещу друг в съда

Тръгна делото срещу ексминистъра за ремонта на МиГ-овете

OFFNews 22 февруари 2017 в 10:43 3623 3

Радев и Ненчев се изправят един срещу друг в съда

Софийски градски съд (СГС) даде днес ход на делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев. Той е обвинен в престъпление по служба заради ремонта на изтребителите МиГ-29. Според прокуратурата той укрил два договора за ремонт на изтребители МиГ-29, от което са настъпили значителни вредни последици за Българската армия. Става въпрос за договори с руската компания РСК МиГ на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666) лв. По нареждане на Ненчев те били оставени "на трупчета" и заключени в каса на заместничката му Десислава Йосифова близо два месеца.

В началото на заседанието адвокатът на Ненчев Петър Божков, направи искане да не бъде даван ход на делото с аргумент, че подсъдимият е председател на политическа партия и като такъв се намира в ситуация на предизборна кампания. Освен това защитата оспори и някои от доказателствата, посочени в обвинителния акт, но липсващи в кориците на делото. От своя страна държавното обвинение оспори тезата на защитата и заяви, че участието на Ненчев в изборите не е пречка за съдебния процес, защото той е привлечен като обвиняем преди регистрацията си в листите, съобщава "Фокус".

Подсъдимият обаче заяви, че предпочита да бъде даден ход на делото. "Ще се явя, за мен това е важно", посочи той.

В крайна сметка съдът възприе тезата на обвинението и липсата на възражения от страна на обвиняемия и даде ход на делото. На съдебното заседание се явиха повече от 10 свидетели, измежду които зам.-министърът на отбраната в предходното правителство Димитър Кюмюрджиев, бившият началник на отбраната Константин Попов и понастоящем кандидат за депутат в листите на ГЕРБ в Пловдив.

По време на заседанието стана ясно, че държавният глава Румен Радев ще бъде разпитан на 12 април 2017 г. В периода, за който са повдигнати обвиненията на Ненчев, той беше командир на Военновъздушните сили (ВВС). В този период двамата бяха в остър конфликт.  

Обвинителният акт срещу Ненчев беше изчетен при закрити врата, тъй като съдържа класифицирана информация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

22.02 2017 в 11:59

Видно от кандидатурите на дост "мераклии" има много! ебемчев просто изпадна зад борда в жестоката конкуренция.
А и не само - реаниматорите и ДС-барите и те са изпълнени в очакване на топли министерски местенца. Само да им свирнат. Ти само стой и гледай.

42249

1

Denis Rizanov

22.02 2017 в 11:04

Сменете заглавието. Изправят се един срещу друг означава, вменява неистини. ТЕ НЕ СЕ СЪДЯТ!
Радев е в качеството на свидетел.
СЪДЯТ перукан ебемчев!