Проверката на прокуратурата по нарушенията в ЮЗУ ще приключи на 20 март

OFFNews 05 март 2024 в 15:30 1300 0

университет

Снимка Фейсбук

Окръжната прокуратура в Благоевград отчете какво се прави по казуса с начина на оценяване в Югозападния университет "Неофит Рилски", но новината от отчета е, че проверката трябва да приключи на 20 март. 

През декември м.г. бившият преподавател в ЮЗУ доц. Стефан Дечев разбуни духовете с твърдението си, че студенти от университета са се дипломирали с фалшифицирани оценки от изпити, които никога не са провеждани. По думите на историка системно подписът му е бил фалшифициран за оценки по преподавани от него дисциплини. И изпрати сигнал за нарушенията в МОН, а министерството започна проверка. Няколко дни по-късно Дечев обяви, че ЮЗУ се е превърнал във феодално владение на фамилиите Юруков и Марин и че изборът на нов ректор е бил пълен цирк. 

На 18 януари т.г. стана ясно, че МОН е открило стотици нарушения в документацията на Правно-историческия факултет в Югозападния университет "Неофит Рилски". Всички те са извършени по времето на ръководството на декана доц. д-р Николай Марин и зам.-декана доц. д-р Валентин Китанов.

Сега прокуратурата, провокирана от медийни публикации за бездействие, информира, че:

"Още на 12.12.2023 г. Окръжна прокуратура – Благоевград се самосезира незабавно след разпространението в медиите на информация относно наличие на корупционни практики в Правно-историческия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски".

По случая е образувана преписка и e възложена проверка на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в ОД на МВР гр. Благоевград за установяване наличие на данни за извършено престъпление от общ характер.

Наблюдаващият прокурор е дал подробни указания, касаещи проверката на информацията, съдържаща се в журналистическите публикации. Тя включва снемане на обяснения както от депозиралия сигнал до Министерството на образованието и науката относно неправомерната дейност, така и от други лица, запознати със случая и тези, сочени като участници.

В хода на проверката се установяват лица, отговарящи за документооборота при провеждането на изпитите, нанасянето на оценките в протоколите и предаването им на съответния служител. Наред с това се установяват и служители, носещи отговорност за главните книги на магистърските програми в Правно-историческия факултет, като следва да бъдат приложени и относими към случая документи. Извършват се графически справки на подпис и почерк.

Наблюдаващият преписката прокурор е дал детайлни указания за проверка на данни, касаещи лица, получили дипломи без полагане на изпити".

В края на съобщението е записано, че проверката ще приключи до 20 март 2024 г.

"След докладване на резултатите от нея в Окръжна прокуратура - Благоевград наблюдаващият прокурор ще направи преценка за наличието или липсата на достатъчно данни за извършено престъпление и ще предприеме съответните законосъобразни действия", посочват от държавното обвинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика