Стефан Дечев: ЮЗУ е феодално владение на фамилиите Юруков и Марин

Изборът на нов ректор на университета бе цирк, категоричен е историкът

OFFNews 15 декември 2023 в 12:21 7428 1

Дечев
Стефан Дечев.

"Не смятам, че новото ръководство на ЮЗУ ще промени тези практики. Всъщност няма ново ръководство". Това каза пред БНР Стефан Дечев - бивш преподавател по История от Югозападния университет в Благоевград.

В началото на декември той сигнализира за фалшифициране на неговите подписи върху изпитните протоколи в ЮЗУ. Министерството на образованието и науката започна проверка по случая. Вчера Университетът избра своето ново ръководство в лицето на декана на катедрата, за която става дума в сигнала.

"Реални избори не е имало. Станал е един пореден цирк, в резултат на който се прави една сериозна заявка да продължат досегашните практики. Очевидно българската държава няма суверенитет на територията на юг от Бараково, поне що се отнася до МОН. Смятам, че тези практики ще продължат. Югозападният университет остава едно феодално владение на фамилията Юруков и на фамилията Марин", коментира Стефан Дечев в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Той е категоричен, че новият ректор е посочен от стария. Според него той е избран от Общо събрание, в което присъствието на много хора е "съмнително".

Изпити се взимат с фалшифицирани подписи, алармира той. И още: има дипломирани студенти без реално положени изпити, с фалшифицирани протоколи.

По думите му става дума за Правно-историческия факултет - факултетът на новия ректор.

Дечев подчерта, че никой не оспорва автентичността на изнесените от него факти. Говори се само за уронване на престижа, отбеляза той.

Историкът коментира и поведението на някои от колегите му в университета. По думите му те са забелязали същите неща, но не са сигнализирали, а са си мълчали. Ти да видиш, че собственият ти подпис е фалшифициран и да не сигнализираш - това е съучастие, обясни той.

"Това е една култура, една нагласа, която се култивира през последните години и особено се задълбочи, когато главен прокурор стана бившият вече главен прокурор Иван Гешев, на който сегашният новоизбран ректор беше научен ръководител", добави Стефан Дечев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика