Бивш преподавател в ЮЗУ твърди: Студенти се дипломират с фалшиви оценки от непроведени изпити

Един от обвинените от доц. Стефан Дечев за фалшифицирането на подписа му е бил научен ръководител на бившия главен прокурор Иван Гешев

OFFNews 07 декември 2023 в 14:22 7479 4

Дечев

Снимка Фейсбук

Стефан Дечев

Студенти от Югозападния университет в Благоевград са се дипломирали с фалшифицирани оценки от изпити, които никога не са провеждани. За това сигнализира историкът и вече бивш преподавател от ЮЗУ доц. Стефан Дечев. По думите му системно подписът му е бил фалшифициран за оценки по преподавани от него дисциплини. Това показва изпратен от него сигнал за нарушения към Министерството на образованието и науката (МОН), публикуван личния му профил във фейсбук.

Към писмото историкът прилага 26 снимки за доказателство от главните книги с фалшифицирани подписи. Също и оценки по курсове, водени от него.

Стефан Дечев прекъсва работата си в ЮЗУ "Неофит Рилски" през 2023 г. В момента преподава в Нов български университет, пише Дневник.

На 28 ноември Дечев изпраща сигнал към образователното министерство. В него той пише, че е установил редица нарушения в Правно-историческия факултет (ПИФ) на университета. Всички са по време на ръководството на декана доц. д-р Николай Марин и зам.-декана доц. д-р Валентин Китанов. Доц. Китанов е и ръководител на катедра "История".

Марин бе научен ръководител на бившия главен прокурор Иван Гешев. Той стана докторант по международно право в университета, без да отговаря на изискването за владеене на чужд език.

"Става дума за раздадени дипломи за висше образование при нанесени оценки от мое име за непроведени никога изпити, подписани по всяка вероятност от зам.-декана и ръководителя на катедрата доц. д-р Валентин Китанов; нанесени оценки пак от мое име отново за непроведени изпити, които оставаха неподписани поне към деня на констатацията ми, въпреки вече дадените дипломи, както и един случай на раздадена диплома, без лицето да е било реално студентка, доколкото почеркът изглежда един, а всички дисциплини и поставени оценки, както и подписите след тях, сякаш изработени на един дъх в определен момент", пише Дечев.

Дечев обяснява пред Свободна Европа, че когато започва да намира доказателства за измамите, се е консултира с юристи как да постъпи.

"Дори и без техните съвети за мен беше ясно, че деканът на факултета е научен ръководител на тогавашния главен прокурор и че шансовете по такива институции са нулеви", коментира той.

Като причина да не сезира първо ръководството на университета, Дечев посочва, че "ако се разбере, че се знае това нещо, най-малкото могат да "изгубят" тези книги, при което ще носят много по-малка отговорност, отколкото ако се установи документна измама".

"Несигнализирането от страна на колегите от предишното ми работно място се дължи на атмосферата, създадена в ПИФ под ръководството на декана доц. д-р Николай Марин, самозабравил се научен ръководител на скандалния бивш главен прокурор Иван Гешев, както и от зам.-декана на ПИФ и ръководител на катедра "История" доц. д-р Валентин Китанов – атмосфера на страх и съучастие в незаконни практики или в прикриването им", посочва историкът в сигнала си до МОН.

В писмото Дечев посочва факултетните номера на осем студенти. Те са получили оценки по дисциплини, водени от него, но на изпити, които никога не са се провели. Оценките са подписани в главната книга, в която се нанасят оценките, но от друг човек. А студентите вече са получили дипломата си за висше образование.

Друго нарушение показва, че и без фалшифицирани оценки и подписи, студентът все пак успява да се дипломира.

"Дипломиран, без положени изпити по водените от мен дисциплини "Нова българска история" и "История на историографията", като такива оценки липсват от главната книга. Дипломата обаче вече е получена лично от студента на 23.06.2021 г.", пише Дечев до МОН.

Преподавателят сигнализира и за друг случай. Всички оценки по различни дисциплини на студент в четвърти курс са подписани от един човек с един почерк.

"Съдейки по подписите на колегите ми преподаватели, всички тези съмнителни и неавтентични подписи, за които стана дума по-горе, наподобяват в най-голяма степен подписа на тогава заместника на доц. д-р Николай Марин в ПИФ, а именно зам.-декана на ПИФ и ръководител на катедра "История" доц. д-р Валентин Китанов. Това е особено видно при сравняване на съмнителните и неавтентични подписи, за които се говори по-горе в сигнала ми, с тези положени след оценки по дисциплините "Българско Възраждане" и "История на българския народ XV-XVII в.", които са четени от заместник-декана на ПИФ", обобщава Дечев.

На запитване на OFFNews от Министерството на образованието отговориха следното: Във връзка с твърдения за нарушения в Правно-историческия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски" - Благоевград, Министерството на образованието и науката е предприело действия за изясняване на описаните в сигнала нарушения. Разпоредена е цялостна проверка. Извършва се предварително проучване на статута на лицата – обект на проверката, както и всички допълнителни факти и обстоятелства, относими към отделните нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

07.12 2023 в 15:51

МОН проверяват, добре, а прокуратурата кога?

11024

3

Комита

07.12 2023 в 15:47

Повече от две десетилетия този факултет е печатница за фалшиви дипломи, обслужваща откровено неграмотните и корумпирани калинки, превзели полицията и съдебната система.

Сред знатните алумни на ПИФ са Делян Пеевски, Роман Василев, Младен Маринов, Ахмед Башев, Жени Калканджиева и т.н.

400

2

демотиватор

07.12 2023 в 15:18

А Благоевград е кръстен на архи-марксиста Димитър Благоев, радетел и за "Балканска федерация" (каквото и да е значело това), когото комунягите и днес много си тачат.

135

1

Far Rider

07.12 2023 в 14:47

Цялата държава е изградена от фалшиви хора. Така, че фалшивите дипломи не са изненада.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика