Прокуратурата влезе на проверка в дома за хора с умствена изостаналост в село край Горна Оряховица

OFFNews 03 април 2024 в 15:31 1417 0

Николай Рашков

Снимка Стопкадър: Нова ТВ

Кметът на Горна Оряховица Николай Рашков

Районната прокуратура във Велика Търново започва проверка в дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово, Горна Оряховица, предаде БНР.

При внезапна проверка на кмета на Горна Оряховица Николай Рашков беше установено, че трима души от персонала са отишли на работа пияни, а хората са оставени без надзор. 

Няколко проверки в дома е правила и Агенцията за качеството на социалните услуги, като основната констатация е, че няма надзор върху настойника на хората, който разполага с парите им, а новият директор на дома не е предприел нужните мерки.

Агенцията за качеството на социалните услуги е правила 9 проверки. Последната е била на 26 март тази година. Комитетът против изтезанията е отбелязал напредък и подобряване на условията на живот на потребителите, но няма надзор върху настойника на хората, който разполага с парите им.

Новият директор на дома не е предприел действия по дадените препоръки за организацията на служителите и привеждането на документацията според изискванията.

От 1 декември миналата година директор е бившият секретар на община Горна Оряховица Анелия Димитрова, по чийто сигнал кметът на общината Николай Рашков отиде с полиция на изненадваща проверка в дома преди няколко дни. 

При проверката е била и заместник-кметът по хуманитарните дейности Петя Иванова, която обясни, че е видяла ниско качество на услугата, лоша хигиена и неглижирана работа с потребителите.

На работа в дома се водят диетолог и фризьор, а контейнерът за отпадъци на дома е бил пълен с консерви от копърка. Иванова обясни, че заради това ще бъдат проверена допълнително храната, която получават потребителите. 

"Парите на домуващите се теглят от надзорен съвет. За тези около 80 потребители сигурно има 40-50 000 лева на месец, които се теглят от сметките им и тези пари трябва да отиват изцяло за грижа за тях – за закупуване на медикаменти, за облекла. В момента ще видим как се харчат тези пари, защото чувам, че разходите са фиктивни“, каза пред БНР Николай Рашков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки