Прокуратурата реагира остро на изявите на партия Възраждане и лидера й

OFFNews 13 май 2022 в 13:51 2723 2

Прокарване на зловредно чуждо влияние, прикрито зад изразяване на националистически възгледи от представители на политически партии, и използване на език на омразата - така главният прокурор Иван Гешев и ръководството на държавното обвинение наричат някои изяви на политици в официално съобщение на прокуратурата.

Въпреки че в съобщението имена на конкретни личности и партии не се споменават, упреците очевидно са насочени към изяви на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата остро осъждат използването на езика на омразата, особено когато това се случва от парламентарната трибуна. Призоваваме политическите лица с имунитет да не нарушават основни европейски принципи и да не отправят обидни квалификации, основаващи се на дискриминационни елементи", се казва в позицията на обвинението.

От там напомнят, че още преди месеци прокуратурата е представила "експертни предложения за законодателни промени за осигуряване на всеобхватна наказателно-правна защита при използване на език на омразата, основан на раса, народност, етническа принадлежност, религия, политически убеждения и полова идентичност".

"Прокуратурата винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя правото на протест и свободно изразяване на българските граждани, в това число и политиците, но не и когато по този начин се засяга неприкосновеността на личността. Нарушаването на обществения ред и извършването на провокации, в момент на военни действия близо до държавната граница, са ясен знак за прокарване на зловредно чуждо влияние, прикрито зад изразяване на националистически възгледи от представители на политически партии", допълват от държавното обвинение. 

Преди няколко дни Костадин Костадинов направи "неволен" лапсус като нарече вицепрезидента на САЩ Камала Харис - Камила. И за да не остава никакво съмнение за "неволната" грешка, допълни, че бърка "животинските имена понякога".

Нарушаването на обществения ред в съобщението на прокуратурата пък е очевиден "намек" за протестите на "Възраждане" и успешния първи и неуспешен втори опит на представители на партията да свалят украинското знаме от фасадата на Столичната община.    

"Призоваваме към спазване добрия тон в гражданското общество, отговорност за което носят най-вече представителите на трите власти в държавата, призвани да бъдат пазители на демократичните ценности и свободи. В демократичното общество зад всяко гарантирано от закона право стои съответно задължение", посочват от държавното обвинение.

И предупреждават, че и занапред ще подхождат принципно и безкомпромисно, когато са налице данни и/или доказателства за извършени престъпления, включително и от народни представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

13.05 2022 в 17:17

Копейката си е за затвора, а сбирщината израждане - за тотална забрана!

1005

1

Блейк7

13.05 2022 в 15:46

Ами трябваше отдавна да реагира Гешев. Поне нещо да направи за тази държава! И то не само голи декларации трябват, а реално да предприеме някакви стъпки към каките от Разграждане и към Копейкин