Прокуратурата прозря, че магистралите и пътищата са с лоша маркировка и объркани знаци

OFFNews Последна промяна на 08 април 2022 в 15:46 2881 0

Редица нередности при маркировката и знаците по автомагистралите, скоростните и републиканските пътища е установила назначена от Върховната административна прокуратура проверка на регионалното министерство и Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП).

Преписката във ВАП бе образувана след тежката катастрофа на магистрала "Струма", при който загинаха македонски граждани.

От доклада на ДАБДП става ясно, че по всички автомагистрали има много пропуски и несъответствия в управлението на пътната инфраструктура. Особено при качеството на пътната настилка. Организацията на движението по първокласните пътища е изключително лошо.

Пренебрежимо малък е броят на пътните знаци и маркировката в съответствие с наредбите, посочват от ДАБДП. Установена е също огромна разнородност на ограничителни системи за пътища, лоша практика на монтиране на несъвместими елементи на ограничителни системи за пътища (ОСП), както и случаи на неспазване на изискванията на производителя по отношение на монтажа. Налице е и несвоевременна подмяна на несъответстващи и повредени ОСП от страна на администрацията, управляваща пътя, както и лоша практика на неправилно поставени такива.

Заключението на ДАБДП за пътните банкети и крайпътно пространство е, че не са в добро състояние – обрасли са с растителност. Системна практика е отвеждането на водата да става с изграждането на окопи. По отношение на пътната настилка от агенцията обръщат внимание, че износващият пласт осигурява едно от най-важните условия за безопасно придвижване - сцеплението. Това е показател, който в процеса на експлоатация се влошава.

Накрая от ДАБДП заключават, че е задължително цялостно подобряване на организацията и управлението на дейностите, свързани с инвестиционния процес и с последващото поддържане на пътната инфраструктура.

Освен описаните в докладите на контролните органи по проверката констатации и разкрити многобройни случаи на неспазване на приложимите правила, до ВАП не е изпратена информация за свързаните с тях решения на компетентния орган.

ВАП сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството да предприеме необходимите мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови