Прокуратурата осветли още двама руски шпиони

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2020 в 11:08 5697 0

Специализираната прокуратура е образувала две досъдебни производства за пресъпление срещу републиката на двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, съобщиха от държавното обвинение. 

Разследването е установило, че в периода от 2017 г. досега единият от руснаците е шпионирал по механизмите на изборния процес в страната. Човекът е първи секретар в консулския отдел на руското посолство в София.

По другото досъдебно производство е установено, че в периода от октомври 2018 г. до настоящия момент руският гражданин е събирал данни - държавна тайна, от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната. Информацията е ипращана в централата на руската разузнавателна служба в Москва.

Руснакът се е срещал с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени, тъй като са с имунитет.

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията и за действията на прокуратурата.

През октомври м.г. България обяви, че двама руски граждани с дипломатически статут са нежелани у нас заради шпионаж. 

Вчера пък от прокуратурата съобщиха за трима руски граждани, които са свързани с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.