Издирват с червена бюлетина трима руснаци за отравянето на Гебрев (допълнена)

OFFNews 23 януари 2020 в 14:10 2686 0

Три обвинения срещу трима руски граждани за предумишлено убийство е повдигнала Софийската градска прокуратура, съобщиха от СГП.

Става дума за опита за умишлено отравяне на бизнесмена Емилиян Христов Гебрев, сина му Христо Емилиянов Гебрев и В. Т.

Тримата руснаци са обвинени за това, че в периода от 28.04.2015 г. до 04.05.2015 г. в София, като съизвършители са направили опит умишлено да умъртвят пострадалите лица по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, а деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер, става ясно от съобщението.

СГП е издала Европейски заповеди за арест за всяко едно от обвиняемите лица, както и молби за международно издирване, арест и екстрадиция. Лицата са обявени в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ – с червена бюлетина.

В понеделник прокуратурата разпространи кратки видеозаписи от охранителни камери от 28 април 2015 г., на които предполага, че е заснет заподозрян извършител на покушението. 

В началото на декември Гебрев каза за "Свободна Европа": "Към днешна дата нямам каквато и да било представа какво се случва с разследването. Поради тази причина като потърпевш съгласно действащото законодателство аз имам пълно основание и право да се запозная със събраните материали по въпроса досега. За да се спази законът такъв, какъвто е, аз направих запитване към наблюдаващите прокурори по въпроса. Странно е, че получих отказ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови