Прокуратурата оспори правилата за преизчисление на консумацията на ток

OFFNews Последна промяна на 30 март 2017 в 13:53 1787 0

Прокуратурата оспори правилата за преизчисление на консумацията на ток

Върховната административна прокуратура (ВАП) оспорва пред Върховния административен съд правилата за преизчисление на количестото консумирана електрическа енергия. Това е регламентирано в чл. 48, чл.49, чл.50 и чл.51от Правилата за измерване на количеството електрическа енергия. Текстовете са приети с решение на ДКЕВР /КЕВР/ на 14 октомври 2013 г. Това са единствените норми от подзаконовия акт, които действат към настоящия момент, съобщават от прокуратурата.

С посочените разпоредби се уреждат отношенията, свързани със случаи и начини за извършване на преизчисление на количеството електрическа енергия, потребено от битови и небитови клиенти от операторите на съответните мрежи и то едностранно.

Според Закона за енергетиката държавният регулатор има правомощия само да определя правилата за измерване на количеството електрическа енергия, но не и да регламентира преизчисляване, което по същество означава повторно пресмятане количеството на енергията.

Прокуратурата смята, че разпоредбите са приети и в нарушение на основни начала на административното производство – законност; равенство; достъпност, публичност и прозрачност; последователност и предвидимост и при неспазване на приложими разпоредби на Закона за нормативните актове, въведена за гарантиране на принципите за обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови