Прокуратурата обори ЛиЛана, че няма доказателства, 11 договора вече са при ОЛАФ

OFFNews Последна промяна на 10 август 2020 в 13:38 4037 0

Няколко часа след като Лиляна Деянова - ЛиЛана обяви пред бТВ, че повдигнатото й обвинение за отклоняване на средства по европейски проекти е манипулация на държавното обвинение, Специализираната прокуратура излезе със свое тълкуване на нещата. ЛиЛана смята още, че прокуратурата няма доказателства за обвиненията си.

От прокуратурата съобщиха, че до момента 10 съдебни състава на Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд са потвърдили тезата на обвинението, че събраните доказателства по обвиненията, за които Деянова е привлечена към наказателна отговорност, дават основание да се изведе обосновано предположение, че е извършила престъпленията, за които е обвинена. 

Категорично установено е, че активът по един от проектите, представляващ безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не фирмата на обвиняемата по същото дело А.Й., получила европейско финансиране за неговото разработване.

Предмет на разследването на Специализираната прокуратура са общо 11 договора с европейско финансиране на обща стойност 4 883 298,72 лева. Във връзка с действията по разследването и събраните документи от ДАНС и Специализираната прокуратура Министерството на икономиката е предприело процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 договора. Два от договорите са прекратени, без по тях да са предоставяни средства, а един е в процес на прекратяване. По останалите 4 договора са назначени технически експертизи, чиито заключения се очакват.

За разследването на Специализираната прокуратура на 11-те договора е информирана Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.