Пращаме пишман терорист да го съдят в Полша

OFFNews - Бургас 23 март 2016 в 12:09 2040 1

Снимка zonaburgas.bg

Войчех Маевски

Делото срещу поляка Войчех Маевски, който стана причина да приземят аварийно самолет в Бургас, да се прехвърли в родната му страна. Такава молба е изпратила на 15 март Върховната касационна прокуратура до Република Полша.

Причината е, че 67 – годишният Войчех се нуждае от медицински грижи, които могат да му бъдат предложени най-адекватно от лекуващия го медик в родината му. Разпитаните по делото 12 свидетели също са поляци и живеят постоянно в страната и техните разпити и, евентуални, очни ставки ще решат по-бързо процеса. Предложението е и присъдата да бъде изпълнена в Полша.

Обвинението срещу Войчех е за въздушно хулиганство. На 19 ноември миналата година самолет „Еърбъс А 230“, осъществяващ полет от Варшава до Хургада, Египет, кацна извънредно на летище „Бургас“ рано сутринта.

Според обвинението, Маевски е изпил заедно със седящия до него пътник около 300 – 350 гр. водка в самолета. Около час и половина след началото на полета Войчех попитал стюарда дали е сигурен, че ще пристигнат в Хургада. Стюардът се изненадал и го запитал защо говори така, на което Маевски отговорил с репликата „Имам бомба!“, която повторил два пъти.

По това време самолетът, със 161 пътници на борда, летял на височина 10 670 м. и бил близо до българската граница. За твърденията на Маевски бил уведомен капитана на самолета, който се свързал с дежурен служител на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ - София, съобщил, че на борда има буйстващ пътник и бомбена заплаха и поискал разрешение да кацне на близкото Летище „Бургас“, поради наличие на аварийна ситуация. Задействана е оперативна процедура за реагиране при заплаха за взривно устройство на борда на въздухоплавателно средство. В 05:48 ч. самолетът бил принудително приземен на Летище Бургас, като екипажът и пътниците са евакуирани. Бомба не бе открита при последващите проверки.

Самият Войчех Маевски твърдеше в съдебната зала, че случаят е недоразумение и каза, че не е съобщавал за взривно устройство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови