5000 лв. гаранция за поляка, приземил самолета в Бургас

OFFNews-Бургас 22 ноември 2015 в 10:46 4958 1

Снимка OFFNews

5000 лв. парична гаранция определи Бургаският окръжен съд за 67-годишния Войчех Майевски, заради когото самолет кацна принудително в Бургас след сигнал за бомба. Прокуратурата настояваше за постоянен арест, защото мъжът няма адресна регистрация в държавата и може да се укрие.

Бих искал да се извиня за ситуацията, която създадох и всичко, което причиних. Преживявам всичко това и се чувствам много зле, но не съм виновен, заяви пред магистратите Войчех.

Не съм съгласен с обвинението, подчерта Майевски.

Полякът помоли да бъде освободен, като се имат предвид годините му и сърдечните заболявания, които има, тъй като здравословното му състояние е влошено. 

Според адвоката на Майевски Димо Тодоров мъжът не е заплашил с бомба, а заедно със свой приятел е коментирал ситуацията с руския самолет, който падна в Синай след взрив на борда. 

Това е недоразумение, а не реална заплаха, която Войчех Майевски е отправил. Това се потвърждава от разказите на повечето свидетели, обясни Тодоров.

Единствено един от стюардите твърди, че Майевски му е казал 2 пъти: "Аз имам бомба". Тогава стюардът е съобщил това на старшата стюардеса, а тя е информирала екипажа на самолета. Пилотът по свое усмотрение е предприел принудително кацане, категоричен е адвокатът на поляка.

Според прокуратурата, има и други свидетели, които потвърждават думите, че Войчех е казал, че има бомба.

Защитата поиска Войчех Майевски да бъде освободен под гаранция от 2000 лева или да му бъде наложена мярка "подписка". Адвокатът дори предложи свой имот, в бургаското село Равнец, където полякът да живее до края на делото.

Заради извънредната ситуация летището в Бургас беше затворено за няколко часа. Взривно устройство на борда на самолета не беше открито, а по-късно през деня беше обявено, че Майевски е бил пиян - той изпил 200 милилитра алкохол. Полякът е пил и преди да се качи в самолета.

В самолета пътуваха 161 пътници, в това число две бебета. 

При първоначалния разпит полякът е признал, че е употребил алкохол. Той обяснил, че на борда на самолета видял предмет, който му наподобява бомба. От авиокомпанията пък публикуваха на страницата си официално съобщение за инцидента, според което пътникът е заявил в последствие, че се шегува за бомбата, но от съображения за сигурност, самолетът е кацнал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!