Повдигнато е трето обвинение на Георги Семерджиев

Симона Радева е дала показания и е свидетел по делото

OFFNews 09 юли 2022 в 13:36 22800 1

Иво Илиев

Снимка БТА/Владимир Шоков

Иво Илиев, зам.-градски прокурор

Трето обвинение е повдигнато на задържания за тежката катастрофа в София Георги Семерджиев.

Прокурорите Христо Кръстев и Иво Илиев представиха нова информация за катастрофата от 5 юли на бул. "Черни връх", в която загинаха две момичета на 22 и 26 години. 

Днес е повдигнато ново обвинение, освен за причиняване на смърт на повече от едно лице - за управление на автомобил след употреба на наркотици. В кръвта на Семерджиев са установени амфетамин и метамфетамин - при предишен случай на 10 юни.

Третото обвинение е за използване на фалшива книжка, съобщиха от прокуратурата. 

"Той е привлечен за ПТП, което представлява особено тежък случай - настъпила е смъртта на 2 млади жени и са извършени множество нарушения на Закона за движение по пътищата, за това престъпление се предвижда лишаване от свобода от 5 до 20 години", заяви Кръстев, 

От думите му стана ясно, че се установява дали служители на МВР са помагали на Семерджиев. Според държавното обвинение по делото има данни, от които може да се предположи, че полицаи са нарушили служебните си задължения.

„Вчера се появи невярна информация в медиите, че колега от СРП незаконосъобразно е отказал образуване на досъдебно производство за това, че е установено през 2014 г. обвиняемият да е управлявал МПС, когато е бил неправоспособен. Колегата се е съобразил с тълкувателно решение на ВКС, в което се казва, че ако наказателното постановление, което е издадено от "Пътна полиция" не е връчено лично срещу подпис на лицето, което е наказано по административен ред не може да съществува субективния елемент у него, че той е знаел, че е наказан по административен ред“, каза още Кръстев.

Иво Илиев от СГП потвърди, че на Семерджиев е взета кръвна проба.

"Симона Радева е свидетел по досъдебното производство, дала е показания. Към момента има едно досъдебно производство и то е за причинена смърт вследствие на ПТП. По него са разпитани множество свидетели. На този етап не сме проверявали каква е колата, но има възможност да има проблем с нея", добави той.

Днес Софийският градски съд ще гледа мярката за неотклонение на задържания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

1

редовно четящ

09.07 2022 в 15:38

А нерегламентираното ползване на полицейски атрибути с колко се наказва? Наказанията по различните точки не се ли сумират?
 
X

Да помогнем на украинските деца!