Повдигнаха обвинение на зам. външен министър

OFFNews Последна промяна на 04 май 2017 в 12:40 2590 1

Бившият зам. министър на външните работа Христо Ангеличин стана обвиняем, съобщиха от прокуратурата. 

Ангеличин е обвинен в това, че от 15 януари до 22 юли 2016 г., като  заместник-министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление (с две деяния), не е упражнил контрол върху дейността на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР. В резултат на това са последвали значителни щети за МВнР в размер на 494 458,03 лева , изплатени по силата на две споразумения сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, която сума е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение. 

Обвинението е по наказателно производство, образувано на 19 януари 2017 г. във връзка с установеното в хода на разследването непровеждане на обществена поръчка от МВнР по  Закона за обществените поръчки за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерство на външните работи.

Вместо да се спази закона, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, МВнР са сключили две споразумения (от 15 януари 2016 г. и от 22 април 2016 г.) с Министерство на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

Разследването продължава.