Политически натиск довел до забавянето на случая 'Цветан Василев', смята Цацаров

OFFNews 20 септември 2018 в 18:27 3473 1

Забавянето на случая „Цветан Василев“ е в резултат на съвсем друг тип влияние, различно от нормалното, и то е политическо, заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

Бившият мажоритарен собственик на КТБ избяга в Белград след краха на банката. Той е издирван от българските власти чрез "Интерпол". Обвинен е като организатор на престъпна група, както и за фалирането на банката, което е довело до щета за данъкоплатците в размер на над 4 млрд. лева. 

Съдът в Белград разреши на първа инстанция екстрадицията му през март 2015 г. Апелативният съд обаче отмени решението и върна делото. През април 2016 г. първоинстанционният съд отново разреши предаването на Василев на българските власти, но втората инстанция пак върна процеса за представяне на още доказателства към искането за екстрадиция. 

"При изключително коректните отношения със сръбската прокуратура, мисля, че забавянето на случая „Цветан Василев“ е на моменти вън от техните правомощия и възможности“, коментира Цацаров развитието по случая.

Той подчерта, че това забавяне е необичайно и да който и да е случай на международна правна помощ. 

„Процедурите в съда продължават все още без решение по същество. Лично аз подобен случай на екстрадиция не съм виждал“, каза Цацаров.

Той коментира и екстрадицията на Димитър Желязков - Митьо Очите, като посочи, че българската страна е изпълнила всичките си задължения по случая. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови