Полицай и още 9 души отиват на съд за преработка и разпространение на тютюн

OFFNews 28 септември 2020 в 15:09 1607 0

Полицай от Пловдив и още 9 души отиват на съд за участие в организирана престъпна група за разпространение и преработка на тонове тютюн без разрешително и без акциз, съобщиха от прокуратурата. 

Престъпната група е сформирана през януари 2017 г. Схемата предвиждала създаването на три бази за преработка на тютюн в с. Черна вода, в Сливен и в Симитли. В наети складови помещения, които са разположени в околностите на населените места, участници доставяли с камион и лични автомобили изкупен от производители тютюн на бали в количества, достигащи 1000-1500 кг.

Тютюнът бил нарязван, ароматизиран и опакован в найлонови пакети с етикети на популярни марки – "Вирджиния", "Марлборо", "Давидофф", "Карелия" и др. Дилъри доставяли готовата продукция на крайни клиенти най-често с лични автомобили.

Първоначалното финансиране на дейността, осигурил организаторът Е.Л. По негово разпореждане всички плащания за покупка на суровина минавали през лицензирана фирма за разплащания. Събраните суми били превеждани на близки на Е.Л., който разпределял "възнагражденията" на участниците, съобразно техния принос.

Всеки от членовете имал със строго определени функции. Отговорници за базите били трима от задържаните. Следвали куриери, резачи, овкусители, опаковчици и разпространители на готовия тютюн. Дилърите изпращали заявки на съответния отговорник на база и така бил организиран поредният цикъл на преработка и пакетиране.

Задържаният полицай е служител в Дирекция "Жандармерия" в Пловдив. Той избягвал щателни проверки на личния си автомобил от колеги. Най-често получавал готовия за продажба тютюн, докато е на смяна. Прибирал пакетите в паркирания си пред службата личен автомобил и след приключване на работа ги разкарвал към крайни клиенти.

При разбиване на групата пред юни 2019 г. полицаят не е задържан. Той продължил да прави доставки до 15 юни 2019 г., когато е задържан на магистрала "Тракия" с претъпкан с бали тютюн автомобил.

В две от производствените бази е намерен и иззет тютюн без бандерол, за който дължимият акциз надхвърля 81 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови