По четири години затвор за мигрантите, причинили катастрофата с двама загинали полицаи в Бургас

OFFNews 19 април 2023 в 14:54 1439 0

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Сириецът, обвинен, че е шофирал автобуса с 47 мигранти, убил двамата бургаски полицаи

Тримата сирийци, причинили автобусната катастрофа през август 2022 г. в Бургас, в която загинаха двама полицаи, бяха признати за виновни от Бургаския районен съд, предаде бТВ. 

Магистратите определиха общо наказание от 4 години и 10 месеца затвор за Омар Аднан, шофирал автобуса с 47 нелегални мигранти, от които 12 непълнолетни. Наложена му е и глоба от 11 000 лева.

Четири обвинения бяха повдигнати на Омар Аднан. Освен в каналджийство, той беше предаден на съд и за това, че е шофирал автобуса с висока скорост и без книжка, застрашавайки живота на пътниците в него. Първоначално Аднан твърдеше, че е непълнолетен, но експертиза доказа, че има навършени 18 години. 

Омар Аднан и днес твърдеше, че е на 16 години. По думите му е роден на 21 март 2007 г. В хода на процеса обаче съдът прие становището на прокуратурата, че мъжът е роден през 2004 г., предаде Нова ТВ. 

Абдулах Абдулуахед е осъден на 4 години и 4 месеца затвор и 18 000 лева глоба. Той е осигурил превозното средство и е ръководил схемата за трафик на мигранти.

Третият сириец - непълнолетният Ахмад Муфид, получи 1 година и 10 месеца затвор. Той е помагач на другите двама и е играел ролята на "стюард" в автобуса с мигранти.

Наказанията са редуцирани, тъй като делото се гледа по съкратената процедура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки