Член на ВСС предложи дисциплинарни дела срещу ръководството на СГС

OFFNews 15 януари 2015 в 11:24 2476 0

Калин Калпакчиев, който е член на Висшия съдебен съвет (ВСС), изготви проекти за предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу председателката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и заместничката й Богдана Желязкова. 

В момента предложенията са при главния секретар на ВСС Димитър Тончев и всеки член може да се запознае с аргументите в тях. 

На изнесената в последните седмици информация от съдии, свързани със състоянието и отношението в СГС, се базират данните в предложенията, обясни Калпакчиев. 

Миналата седмица на заседанието на съвета стана ясно, че се готвят дисциплинарни производства срещу Янева и заместничките ѝ Богдана Желязкова и Петя Крънчева. Това бе оповестено след изслушване на съдии от Софийски градски съд и Софийски районен съд, които изнесоха стряскащи данни за ситуацията в СГС и за отношението на ръководството към тях.  

12 души, които са съдиите в съвета, избрани от професионалната и парламентарната квоти, бяха излъчени от членовете на съвета. Те трябва да извършат още една проверка в СГС.

Първото посещение на проверяващите в СГС беше във вторник.  

Безпрецедентното недоволство сред съдиите се появи през декември заради съмненията за манипулиране на програмата за случайното разпределение на делата и злоупотребите в СГС, като чашата преля заради делото за несъстоятелност на "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада".

Подобно недоволство в магистратските среди имаше и през 2011 година, когато Владимира Янева беше избрана за председател на СГС. Една от причините за недоволството срещу нея беше, че тя е семеен приятел с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който по това време беше един от най-яростните критици на съдебната система. След избирането ѝ на поста няколко съдии напуснаха системата в знак на протест и несъгласие.

Още едно предложение за наказание е на дневен ред във ВСС. Става дума за ново, трето поред дисциплинарно дело, което заплашва Румяна Чаналова - съдия по случая "Белвереде" и по емблематичното дело за пране на пари "САПАРД", съобщи "Преса". 

Предложението е подписано от петима от Висшия съдебен съвет и ще се гласува днес.

Чаналова е на прицел заради делото "САПАРД", а поводът е, че като съдия на първа инстанция в процеса срещу Марио Николов, Людмил Стойков и други тя изцяло е игнорирала искането на прокуратурата за запор върху техните имоти. По закон съдийката е трябвало да се произнесе за обезпеченията в хода на процеса. Тя обаче е образувала отделно дело по прокурорско искане, което в крайна сметка изобщо не е разгледала.

На първа инстанция Румяна Чаналова осъди Марио Николов на 10 г. затвор и оправда Людмил Стайков. След оправдаване на втора инстанция, искане на главния прокурор и нареждане на ВКС за нов процес, делото пак е в апелативния съд. 

Във ВСС вече има две други дисциплинарни дела срещу Румяна Ченалова. Първото от тях е тръгнало през юли 2013 г. и все още не е приключило. То е заради воденото срещу нея дело в Македония за източване на близо 8 млн. евро от бившия държавен тютюнев монопол „Македония табак“.

Второто дисциплинарно дело е от декември 2014 г. и е заради делото за фалита на френските дружества "Белвереде". Според членове на ВСС Ченалова е демонстрирала предубеденост по казуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови