Отложиха делото за кметските избори в София

OFFNews 19 януари 2024 в 14:00 1679 1

Ваня Григорова

Снимка БГНЕС/архив

Делото, което започна по жалба на Ваня Григорова, с която тя оспорва резултатите от изборите в София, се отложи за 15 март. 

Експерти, назначени от Административния съд София -град, трябва да проверят резултатите от над 1000 секции в София, да анализират всички протоколи на Секционните избирателни комисии и да ги съпоставят с паметите на машините, за да се види има ли разлики между записано и преброено, съобщи БНР. 

Разширената експертиза трябва да установи колко от евентуално установените различия са в ущърб на Ваня Григорова и колко в полза на Васил Терзиев. 

На заседанието на процеса в началото на декември миналата година член на секционна избирателна комисия разказа за проблеми при гласуването с машините.

Председателят на Общинската избирателна комисия в София Полина Витанова обясни, че на изборите в София са заведени малко над 300 протокола за проблеми с машинното гласуване. Тя посочи, че по време на балотажа ЦИК е издал две различни разпореждания с инструкции как да се отчитат гласовете в такива случаи. 

Витанова заяви тогава, че в крайна сметка гласовете са отразени коректно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

19.01 2024 в 14:51

Боже господи! 4 месеца за нещо, което може да се направи за два дни. Аз го направих за един уикенд и установих, че има 540 секционни протокола с разминавания в данните спрямо машинните. В някои случаи става въпрос за по няколко гласа, които са в полза или вреда на единия или другия кандидат, но има няколко случая на по-драстични разминавания и те определено са във вреда на Терзиев. Като цяло той е ощетен с 885 гласа, а Григорова с 205 или разликата е 680 гласа в полза на Терзиев. Очаквам следващо отлагане на делото до изтичане на мандата на сегашния кмет. Това не е правосъдие, а игра на правосъдие!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки