Окончателно: Бившият касиер на Алфа банк ще лежи 14 г. в затвора за един от най-големите обири

OFFNews 27 октомври 2022 в 11:18 14030 0

Митевски

Снимка Архив

Бившият касиер на "Алфа Банк" Петко Митевски.

Бившият главен касиер на "Алфа банк" Петко Митевски окончателно получи присъда от 14 г. затвор за присвояването на над 21,2 млн. лв. от трезора.

Освен това е осъден и на конфискация на половината имущество. Лишен е и от правото да заема отчетническа и материално-отговорна длъжност в държавни и общински фирми за 3 г.

Това се случва, след като Върховният касационен съд е оставил в сила решението на Софийския апелативен съд, който намали присъдата на градския съд. Решението на ВКС все още не е публикувано, но за това съобщиха от държавното обвинение с уточнението, че са предприели незабавно действия по изпълнение на наказанието.

Случаят "Митевски" нашумя през 2011 г., когато стана ясно, че от главната каса на банката, от която ключ имал само той, са изчезнали милиони. Касиерът бе обвинен, че ги е изнесъл с пътни чанти.

През 2017 г. Митевски получи 15-годишна присъда от СГС на първа инстанция за задигнатите пари, но тогава остана на свобода срещу подписка. После прокуратурата протестирала решението на съдия Николай Младенов пред апелативния съд, който обяви, че мястото на бившия банков касиер е в ареста. Когато полицаите отишли да го задържат обаче, от него вече нямало и следа. И бе обявен за общодържавно издирване.  

Делото срещу него продължи задочно до миналата година, когато Митевски се появи в САС и бе задържан.

Любопитен елемент от съдебната сага е, че бившият касиер бе задържан през есента на 2011-а, близо година и половина след като при вътрешен одит в банката разбират за липсващите милиони. Тогава стана ясно, че Митевски е държан изолиран от одиторите, за да каже къде са парите. Пред тях той признава, че са били вложени като депозит в друга чужда банка и сочи като мозък на операцията Петър Цабалас, известен като Пепи Гърка. Митевски очаквал да прибере солидна сума лихва, след което парите е трябвало да бъдат върнати в трезора и никой да не разбере за аферата.

Още в мотивите на градския съд бе подчертано, че и ръководството на банката е бездействало и дълго дори не е уведомило за изнесените пари, а след това и разследващите не са се постарали да ги открият.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови