Обвиниха двама, заразили стотици компютри и прехвърлили милион на финансови мулета

Хакерите пращали фишинг имейли от името на банки и институции

OFFNews 02 ноември 2021 в 13:48 3406 0

Двама, заразявали стотици компютри в страната, са привлечени към наказателна отговорност от спецпрокуратурата. Обвиняемите, заредени с неголямо количество канабис, са задържани на 26 октомври в София. 

Претърсени са три адреса, иззети са компютъри, мобилни телефони и документи, разпитани са и множество свидетели, съобщават от спецобвинението. 

Хакерите разпращали стотици хиляди фишинг съобщения от името на частни съдебни изпълнители, несъществуващи телекомуникационни компании, промоционални предложения от верига магазини за техника, фалшиви уведомления от НАП, КПКОНПИ, Агенция по вписванията, банки, призовки от КАТ и др. Към фишинг мейлите е бил прикачен файл с компютърен вирус, неразпознаваем от много антивирусни програми. Заразените компютри били свързани с ползван от обвиняемите сървър (деактивиран и иззет от разследващите). 

Така киберпрестъпниците си осигурявали достъп до всички данни в заразените компютри - лични и фирмени документи, пароли за достъп до онлайн банкиране, профили в пощи и социални мрежи. 

Средствата от сметките на пострадалите били прехвърляни по сметки на финансови мулета в страната, които ги изтегляли в брой и предавали на ръка на обвиняемите. За целта били използвани подменени СИМ карти на титулярите. Разследва се хипотезата, че за смяната на СИМ картите обвиняемите са били подпомагани от служител на телекомуникационна компания, който ги е снабдявал с данните на реалния им притежател. 

Според събраните до момента доказателства за малко повече от 2 години участниците в престъпния сговор са нанесли щети на три търговски дружества в размер на 1 млн. лв. Над 1 млн. лв. се очаква да достигнат доказаните вреди на десетките измамени физически лица.

Специализираният наказателен съд определи за двамата обвиняеми най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови