Обвиниха 8 бандити за хванатите 108 кг амфетамини

OFFNews 30 януари 2016 в 14:20 7334 1

Снимка БГНЕС архив

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем участници в организирана престъпна група за разпространение и трафик на наркотици. Те бяха задържани на 28 януари при специализирана операция на ГДБОП. 

Петима от участниците бяха задържани по време на наркосделка на паркинг в Пловдив с 50 кг амфетамин. Впоследствие са задържани останалите от групата. В къща в  софийското село Петърч са открити и иззети още 58 кг. от наркотика. 

Обвинения са повдигнати на Георги Христов, ръководител на групата, Александър Киров, Иво Кръстанов, Иван Иванов, Мартин Иванов, Енчо Янакиев, Насер Али Алшдаифат от Йордания и палестинецът Мохамед Салех Еуида. Двамата чужди граждани са законно пребиваващи в България. 

Според събраните до момента доказателства групата е действала от септември 2014 г. Арабските граждани са поръчвали големи количества амфетамин, за да го пласират в държави от Арабския полуостров. Има данни, че част от наркотика е бил предназначен за българския пазар. Установява се къде и от кого е бил произведен синтетичният наркотик, кои са крайните купувачи на дрогата и къде – в България и в чужбина. Извършени са претърсвания и изземвания на повече от 30 сгради и автомобили.
Разпитани са повече от десет свидетели, назначени са 5 съдебни експертизи.
С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на осмината участници в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Утре в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!