Нова акция срещу престъпна мрежа за измами с криптовалута

OFFNews 13 януари 2023 в 11:39 3051 0

крипто

Снимка Архив

Криптовалута

Прокуратурата и вътрешното министерство излязоха с еднакви съобщения за разбита мрежа за измами с криптовалута, извършени претърсвания на офиси и че акцията е в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Германия, в координация с Евроджъст и Европол. От информациите се разбира още, че става дума за международна мрежа, която е действала на територията на България, Кипър и Сърбия.

Никъде в съобщението не се споменава име на фирма и не става ясно дали има връзка с акцията срещу NEXO. От Софийската градска прокуратура обясниха пред OFFNews, че двете операции нямат нищо общо помежду си и това се виждало от съобщението, тъй като нито датите, нито държавите съвпадат. 

От днешното съобщение се разбира още, че мрежата е работила професионално за създаване на кол центрове, чрез които се счита, че са измамени множество хора в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за най-малко десетки милиони евро. Най-много пострадали има в Германия.

"На 11 януари у нас е претърсен офис на търговско дружество, където са открити 50 работни места, на офис на счетоводна фирма, два домашни адреса, два автомобила, извършен е обиск на един човек, иззети са компютърни информационни данни, документи, мобилен телефон и др. Разпитани са 42 души, шестима от които чужденци. Продължават разпитите и на други свидетели", гласи информацията на държавното обвинение.

Задържани у нас няма.

По време на разследванията са открити мащабни финансови транзакции. За да ръководи схемата, групата е управлявала кол центровете от Сърбия и е използвала технологична структура от България. У нас е регистрирана и се помещава фирма, която създава (софтуерно програмира) и администрира онлайн платформи, чрез които се извършва измамната дейност. Счита се, че базата за изпиране на незаконно придобитите пари е била в Кипър. Мрежата е привличала потенциални инвеститори онлайн и често се е свързвала с жертвите по телефона на английски и немски език с цел да ги примами да направят малки инвестиции. След първоначалните печалби жертвите са инвестирали повече пари, които впоследствие губели, обясняват от прокуратурата.

Разследванията на онлайн измамата започват през 2021 г. от Прокуратурата в Щутгарт, Германия, и Държавната служба за криминални разследвания в Баден-Вюртемберг. Акцията е подготвена на координационна среща, организирана от Евроджъст и проведена през ноември миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews