Невъзможно е да се подслушва адвокат, дори и да защитава убиец

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2015 в 11:22 3445 4

"Не е възможно да се въведе подслушване на разговорите между адвокат и клиент. Знаем, че в някои случаи недобросъвестни колеги адвокати, защото не всички са тези, които са лицето на адвокатурата, на практика блокират усилията на държавната правоохранителна система и то я блокират за сметка на справедливостта за своя лична материална изгода. Но това не значи, че можем да зачеркваме изконни принципи."

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в коментар на изказване на премиера Бойко Борисов по повод убийството на магистрала "Струма".

Вчера премиерът заяви: "Ето сега ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията. Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100% независимост на адвоката".

Убийството стана на 26 юни, когато Емил Чачев, по прякор Ембака, навлязъл с автомобила си в забранен за автомобили участък от магистралата, който е в ремонт. Конфликт между него и работниците завършил с убийството на 47-годишния Николай Чивиев. С Ембака в автомобила са били съпругата и детето им. От деня на убийството Ембака е в неизвестност, от негово име говори само адвокатът му Росен Недин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2015 в 14:09

Това са такива глупости, че направо ще си счупя компютъра. Как може да му е клиент, след като тоя още не минал даже и през ареста, а да не говорим за съд. Тоя Цацаров едно нещо не направи, като хората. Направо да се маха от този пост!!! То тогава адвокатите да укриват наркотиците и оръжията на мутрите, а те 24/7 ще им се водят клиенти!!! Такива некадърници ли сте или всичко е една организирана престъпност?!?!?!?! Въжето само, въжето!!!!

02.07 2015 в 13:34

Ама си ги подслушвате, нищо че не може.
Знам го от опит.

02.07 2015 в 13:04

Много прости хора има и в правителството (ББ) и в правосъдието (Цацаров)...

02.07 2015 в 12:40

Така казано излиза все едно адвокатите не могат да се подслушват, а не е така.
Те не са защитетни от подслушване, по принцип. Иначе и лекарите трябва да са защитетни, защото и там има професионална тайна.
Това, което е трябва да е защитено са разговорите между адвокат и клиент от професионален характер. За целта е нужно:
1. Адвокатът да може да докаже, че е надлежно избран от клиента си.
2. Че разговорът е свързан с професионалните отношеия между двамата.
Ето примера между Ембака и адвоката му. Тоя адвокат упълномощен ли е да представлява ембака по това следствено дело?
Ако не, то може да бъде подслушван, защото разговорът е между заподозрян в сериозно престъпление и негов помагач.