Кунева: Съдебна реформа може да има и без Велико Народно събрание

OFFNews 16 април 2015 в 20:40 3214 3

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Меглена Кунева

Промените в законите и Конституцията, които са свързани със съдебната реформа, може да се направят без свикване на Велико Народно събрание.

Това стана ясно от думите на вицепремиерът по институционалните въпроси Меглена Кунева пред БНТ.

"Няма да се наложи свикване на Велико Народно събрание според този обем от промени, които се предвиждат на този етап”, каза Кунава и обясни, че на такова мнение са и по-голямата част от юристите. 

Кунева обясни, че една от най-важните промени, които се предвиждат, е разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две- на колегия на съдии и на колегия на прокурори следователи.

Според нея трябва да се намали и на продължителността, за която се избират членовете на ВСС.

„Убедена съм, че така, както внимателно е приготвен най-напред законът, а след това надявам се и промените в Конституцията, ще дадат една наистина много стабилна основата на Закона за съдебната власт", каза още Кунава.

Кунева коментира като стъпка в правилната посока възможността членовете на съдийската колегия да се избират пряко от всички съдии.

Според нея промените, които предлага правителството, ще бъдат подкрепени в пленарна зала, защото са "на базата на вече приетата единодушно от парламента стратегия за реформа на съдебната система". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!