Най-високо е нивото на корупция в съда и прокуратурата

Владислава Тричкова 10 март 2015 в 14:29 3797 1

Снимка Владислава Тричкова

Константин Пенчев, Даниел Вълчев, проф. Пламен Панайотов, Меглена Кунева

Най-високо е нивото на корупция в съда и прокуратурата, показват данни от проучване, направено през февруари 2015 г., проведено от "Галъп Интернешънъл Болкан". 

В него са се включили 1011 респонденти и е направено в периода от 30 януари до 5 февруари 2015 г.

41,5% от хората, участвали в проучването, дават оценка "Слаб 2" на българското законодателство.

Повече от половината от разпитаните пък смятат, че законите са добри, но не се прилагат. Точно това изтъкват и като основната слабост на българското законодателство. 

Българите имат най-много доверие в полицията. Именно към нея биха се обърнали при нарушаване на правата им. 17,5% от анкетираните са посочили, че биха потърсили съдействие и от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Този факт, според представител на "Галъп Интернешънъл Болкан", подсказва, че българинът се позовава на външни авторитети, а доверието към вътрешните е все по-слабо. 

Песимистична е прогнозата за борбата с корупцията. На въпроса: "Вярвате ли или не вярвате, че през тази година може да се направи по-решителна крачка в борбата с корупцията в полицията и съдебната система?" 60,7% отговарят отрицателно, едва 21,2% вярват, че това е възможно, а 18,1% дават отговор "не знам". 

Данните бяха презентирани днес на официална пресконференция, на която се представи и десетият брой на Юридически барометър - гражданска инициатива за периодично наблюдение, анализ и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България. 

Десетият брой на инициативата представи състоянието и развитието на правния ред за периода от юли до декември 2014 г., а основната тема този път бе "Няколко идеи за противодействие на корупцията в МВР и органите на съдебната власт".

По думите на бившия зам. министър-председател и министър на образованието и науката, както и ръководител на екипа на Юридически барометър Даниел Вълчев, фактът, че основната тема е свързана с корупцията в МВР и органите на съдебната власт, е "не, защото те са най-корумпирани. Няма нищо такова. Просто трябва да започнем отнякъде".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews