Административния съд в София - най-натоварен и с малка сграда

OFFNews 10 март 2015 в 13:28 1981 0

Административния съд в София - най-натоварен и с малка сграда

С постъпилите през 2014 година 12 615 дела Административен съд София – град (АССГ) остава най-натовареният сред административните съдилища в страната. В него се концентрират тежки и многобройни първоинстанционни дела.

Това отчете председателят на съда Радостин Радков на общото събрание на съдиите. В доклада за изминалата година се посочва, че на всеки от 51-та магистрати в АССГ са се падали средно месечно по 48.5 разнообразни по материя дела. За поредна година бе отбелязан дисбалансът между натовареността на съдиите от АССГ и колегите им в другите 27 административни съдилища.

Съдът страда от остър недостиг на площ и работни помещения, поради което през 2014 г. са направени вътрешни реконструкции и са били усвоени части от фоайетата, разместени са отдели и адвокатската стая, за да се обособят кабинети за новопостъпилите съдии. Сериозните поражения на сградата от бурята през юни м.г. са отстранени след продължителен ремонт. Проблемът за неприемливите условия за труд в АССГ многократно е поставян пред ръководството на Министерство на правосъдието, напомни председателят Радков.

През 2014 г. се е запазила тенденцията да расте броят на делата в АССГ, свързани с прилагането на Закона за достъп до обществена информация, Закона за убежището и бежанците, Закона за движение по пътищата и Закона за защита от дискриминация, се посочва още в доклада.

Проблемите с натовареността на съдиите в АССГ са били признати и от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови