Най-голямото провинение на гардовете на Доган в Росенец са, че не са се легитимирали

Военноокръжната прокуратура отказа да се занимава с казуса, довел до сблъсък между охранителите и Христо Иванов

Даниела Добрева 21 октомври 2020 в 16:58 4765 2

Военноокръжната прокуратура в Сливен отказа да се занимава с гардовете на Националната служба за охрана, които изблъскаха съпредседателя на Демократична България Христо Иванов и активистите на ДБ Иво Мирчев и Димитър Найденов при опита им да стъпят на брега около лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец.

Решението е на прокурор Байчо Кулев и според него гардовете са извършили редица нарушения, престъпление обаче няма. Въпреки настоятелното искане на Христо Иванов да се легитимират като служители на НСО, те не са го направили и това е най-тежкото им провинение според обвинителя. Както се видя и от видеото, при инцидента гардовете са по тениски и къси панталони, без отличителни знаци.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов стигна по вода до брега край сградата, известна като морския сарай на Доган до нефтеното пристанище Росенец, на 7 юли. Здрави момчета обаче го посрещнаха крайно негостоприемно. Иванов и спътниците му успяха да забият българския трибагреник на брега, но след това бяха изблъскани в морето, тъй като според въоръжените охранители се намирали на частна собственост.

Иванов се опита безуспешно да им обясни, че бреговата ивица е изключителна държавна собственост.

Водната база Росенец е под охрана на НСО от май 2019 г., става ясно от постановлението на прокурор Кулев. Освен това имало груба скица на охраняваната ивица, в която не е отбелязано мястото, където са стъпили тримата от ДБ. Нямало и знаци, че зоната е охранявана.  

Според прокурор Кулев действията на гардовете от НСО не могат да се окачествят като непристойно и грубо нарушаващи обществения ред. Действията им били за "предотвратяване навлизането на лица в охраняем обект". А ръководителят на екипа от охранители е взел това решение "изхождайки от неправилната представа, че бреговата ивица е част от имота". При изблъскването на тримата не била използвана груба сила и оръжие. 

Действията на охранителите не били груби и не изразявали неуважение към обществото, както изисква Наказателният кодекс, за да е извършено хулиганство. Гардовете многократно молили Иванов, Мирчев и Найденов да си тръгнат, пише още Кулев. 

"Видно от изявленията на Христо Иванов, неговата цел била да направи политическо изявление като даде гласност пред обществото за някои проблеми в държавата и незаконни действия на лица от политическия елит на държавата. Тези цели са били изпълнени в пълен обем", смята прокурор Байчо Кулев.

Заради всичко това той не намира данни за извършено престъпление по смисъла на НПК от страна на НСО и отказва да образува досъдебно производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

2

мгергов

22.10 2020 в 13:25

Ох, сега Ицака пак ще започне да се обяснява и да се изкарва жертва, ще използва случая Росенец до последно, защото само той му донесе някакви позитиви.

3171

1

recycle bin

21.10 2020 в 17:47

За едно хвърлено национално знаме няма и дума.
Нормално ... как иначе да образува досъдебно производство срещу гардовете на шефа, на неговия шеф.
ОСТАВКА!!!