Надежда Йорданова обсъди с Кьовеши въпроса за още обвинители в Европейската прокуратура

OFFNews 10 юни 2022 в 15:59 2141 0

Кьовеши

Снимка МП

Правосъдният министър Надежда Йорданова е коментирала необходимостта от провеждане на избор за още български делегирани прокурори с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, тъй като те са доста натоварени. В момента работят активно по 80 образувани производства, съобщиха от МП.

Предложението нашите представители в Европрокуратурата да се увеличат от 10 на 15 е било и тема на обсъждане от Прокурорската колегия на ВСС вчера. Въпросът е бил повдигнат от обвинител №1 Иван Гешев след завръщането му от Люксембург, където се проведе конференция по повод на първата година на Европейската прокуратура.

Искането за увеличаване на броя на делегираните прокурори е дошло от самата Кьовеши. Същото се очаква и от други държави, учредители на Европрокуратурата, съобщи вчера "Лекс".

Министър Йорданова е обсъдила с Лаура Кьовеши и промените в Закона за съдебната власт във връзка с подобряване на условията за работа на европейските делегирани прокурори в България и осигуряване на финансова самостоятелност на службата.

На двустранната среща в Люксембург като положителна стъпка е било оценено разширяването на кръга на органите (прокурори от всички нива), които да правят предложения за прехвърляне на дела от компетентност на Европейската прокуратура.

Лаура Кьовеши е изразила задоволство от предприетите от българската страна стъпки и очакване те скоро да намерят решение с приемане на законодателството от Народното събрание, допълват от правосъдното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!