Над 1000 лева е месечната издръжка на затворник в България

OFFNews 10 април 2018 в 19:44 8275 2

Цецка Цачева

Правосъдният министър Цецка Цачева ще настоява пред правителството за средства, за да се справи с проблемите в местата за лишаване от свобода, стана ясно след днешната ѝ среща с директорите на затворите у нас и ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

Парите са необходими за "увеличаване на числената бройка на щатовете, които са необходими за нормалното функциониране на системата", както и за техническите системи за надзор и охрана.

В момента издръжката на един затворник излиза над 1000 лева на месец. Средната месечна заплата на надзирателите пък е 800 лева.

До края на лятото трябва да бъде изготвена и представена за широко обществено обсъждане Стратегия за развитие на пенитенциарната система у нас, обяви още министърът на правосъдието.

Стратегията е част от проект „Модернизиране на пенитенциарната система в България“ и се финансира от Оперативна програма „Добро управление“.

По новия програмен период на Норвежкия финансов механизъм са предвидени 35 млн. евро, част от тях ще бъдат за нов затвор с учебен център в района на Кремиковци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови