Министър Цачева събира шефовете на затворите в страната, надзиратели на протест

OFFNews 10 април 2018 в 08:17 2881 0

Заради последните инциденти в Централния софийски затвор, министърът на правосъдието Цецка Цачева събира на национално съвещание началниците на затвори в страната и ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" /ГДИН/.

Преди това надзиратели от столицата ще се съберат протест пред Централния затвор.

Заради истерията след бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Синдиката на служителите в затворите обявиха в края на миналата седмица, че прекъсват протестното си мълчание, пише БНР. 

В отворено писмо до председателя на НС, правосъдния министър, главния прокурор и всички парламентарно представени партии те изразиха недоволството си, че вината за бягството на двамата рецидивисти се прехвърля само върху тях и припомниха, че многократно са поставяли въпроса за липсата на хора и адекватно техническо оборудване. Като показателен за нивото на сигурност в родните затвори от синдиката посочиха факта, че в Централния софийски затвор 27 невъоръжени надзиратели на смяна охраняват близо 900 затворници, а агресията – по-често вербална, но и физическа, е ежедневие, което се потвърди няколко дни, след като Пелов и Колев, преодолявайки охрана и техника, напуснаха затвора през главния вход, когато надзирател беше нападнат от конвоиран затворник.

Създалото се напрежение в системата, както и възможните решения на актуални въпроси в спешен порядък ще са тема на националното съвещание, свикано от правосъдния министър Цецка Цачева. То започва малко след края на протеста на надзирателите пред Централния софийски затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови