МВР с най-много немотивирани искания за СРС

Владислава Тричкова Последна промяна на 08 април 2015 в 17:20 2774 1

МВР е с най-много немотивирани искания за специални разузнавателни средства. Това каза председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов след работна среща за проблемите при използването на специални разузнавателни средства. 

 „Още днес на ВСС има предложение изпълняващият длъжността председател на СГС да бъде посочен и определен заместник, който да се занимава само с тези проблеми – специалните разузнавателни средства. Защо? Защото над 3500 искания са отправени именно до този съд. Това е едно голямо число от искания, те изискват допълнително време, запознаване с материалите. Очевидна е необходимостта от компетентен съдия, който познава проблематиката и да се занимава с всеки конкретен случай”, допълни Панов. 

Председателят на ВКС не конкретизира колко точно са уважените искания. Разрешените искания за СРС-та са много повече от неразрешените, обясни той. 

По думите на Панов голяма част от исканията за СРС-та засягат най-големите съдилища в страната - СГС, Окръжен съд Пловдив, Специализирания наказателен съд, Бургас, Велико Търново и Варна.

Лозан Панов подчерта, че въпросът за специалните разузнавателни средства е важен за цялото общество, тъй като "става дума за интервениране върху свободата на личността". 

Според доклади за дейността на ДАНС и ДАТО агенциите са работили по общо 9533 искания за използване на СРС-та през миналата година.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.04 2015 в 17:32

Народът плаща данъци за да го подслушват хората, дошли с купен вот платен със субсидии, които идват пак от нас.. :D А медиите, които изкупиха с кредити от КТБ познайте с какви пари са купени за да ни облъчват и моделират?