Магистрати, които преди време избраха Лозан Панов, сега искат оставката му

OFFNews Последна промяна на 21 май 2020 в 11:49 8290 6

Членове на бившия Висш съдебен съвет, гласували за избора на Лозан Панов за шеф на Върховния касационен съд, поискаха оставката му в писмо до сегашния състав на ВСС.

Под писмото са сложили подписа си Галя Георгиева, Димитър Узунов, Георги Колев, Михаил Кожарев, д-р Незабравка Стоева, Даниела Костова, Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Румен Боев и Розалин Трендафилов, съобщи "Правен свят", който разполага с копие на писмото до Пленума на ВСС през представляващия кадровия орган Боян Магдалинчев. По-късно и Юлиана Колева се присъединява към призива на колегите й с отделно писмо до ВСС.

В искането си бившите кадровици на съдебната власт ясно казват, че съжаляват за този избор и заявяват, че с гласовете си в подкрепа на Панов са допуснали „тежка грешка“. Кадровиците на Темида обвиняват председателя на ВКС, че се е занимавал с интриги, вместо със съда, който управлява. За промяната в позицията им към Панов е повлиял фактът, че шефът на ВКС е допуснал огромен скандал със заснемането на скандален клип в сградата на Съдебната палата в София. Допреди дни Лозан Панов бе стопанин на емблематичното здание.

„Не имало в историята на Третата българска държава председател на ВКС, който да допусне подобна гавра със символа на съдебната власт в страната. Оттук нататък за нас остава само моралният акт да поискаме оставката на Лозан Панов. Отправяме призив към г-н Лозан Панов да прояви воля, смелост, мъжество и да се реши на този личен акт“, пишат недоволните.

Юлиана Колева е изпратила и допълнително писмо до ВСС, с което изказва подкрепа към искането на останалите десет нейни колеги. "Почти съм сигурна, че г-н Панов ще отмине и тази покана като пореден опит за насочване на внимание с отрицателен знак към личността му. Но все пак го моля да си отговори на няколко въпроса, преди да отхвърли априори идеята за оставка. След няколкото години на поста председател на ВКС ползва ли се с подкрепата на съдиите от ВКС, какъв е неговият авторитет сред тях? В каква степен е изпълнил и изпълнява ангажиментите, поети в развитата пред ВСС концепция при избора? Какъв е приносът му за общото укрепване на съдилищата и в частност на ВКС? Вярвам, че подаването на оставка като акт на свободна воля е пряко свързан с пълната откровеност пред самия себе си по тези и други подобни въпроси, т.е. с откровена равносметка на досегашния му мандат", пише Колева.

Ето и пълния текст на писмото на членовете на предходния кадрови орган:

Уважаеми дами и господа, членове на ВСС, преди малко повече от пет години част от долуподписаните членове на предходния състав на ВСС предложихме и избрахме за председател на Върховния касационен съд г-н Лозан Панов.

Направихме го с желанието и надеждата, че сме избрали най-подходящия човек и юрист, който да обедини съдиите от цялата страна, да работи активно за издигане авторитета на ВКС и на съдебната власт. Ние искахме ВКС да бъде ръководен от умен, силен, смел и достоен председател, от независим човек и магистрат. Вярвахме, че с действията си избраният от нас председател на ВКС ще бъде гарант за независимостта на съдебната власт и ще допринесе за вярата на хората в правосъдието.

Времето, изминало оттогава, обаче показа, че сме допуснали тежка грешка. Г-н Лозан Панов предпочиташе да се занимава с политиканстване и всяване на интриги и раздори в съдебната система, отколкото да изпълнява задълженията си като председател на ВКС, от които той фактически е абдикирал.

Уважаеми членове на ВСС, ние съзнаваме цялата отговорност, която носим пред магистратите и обществото, заради избора на Лозан Панов за председател на ВКС. Последният публично известен скандал в съдебната система отново е плод на действията на нашия избраник. Той е свързан с начина на управление на Съдебната палата в гр. София. Председателят на ВКС е допуснал заснемането на клип в храма на Темида с участието на полуголи момичета и въоръжени мъже, отправящ послания, които са абсолютно несъвместими с правораздавателната дейност, осъществявана в тази сграда.

Не имало в историята на Третата българска държава председател на ВКС, който да допусне подобна гавра със символа на съдебната власт в страната. Оттук нататък за нас остава само моралният акт да поискаме оставката на Лозан Панов.

Отправяме призив към г-н Лозан Панов да прояви воля, смелост, мъжество и да се реши на този личен акт - ОСТАВКА! Само така може да докаже, че е български съдия, един от тримата най - висши магистрати в държавата, способен да носи отговорност. Когато си избран на най – високия съдийски пост, твоята отговорност е най - голяма и най - тежка!

Като хора, участвали в избора на този председател, ние не желаем да споделяме повече отговорността за непремерените му действия, компрометиращи толкова тежко авторитета на съдебната власт и уронващи престижа и пред цялото българско общество. Длъжни сме да направим опит да спрем разрушителните му действия, като поискаме от него да си подаде оставката.

Молим да прочетете настоящия призив до г-н Лозан Панов на първото възможно заседание на пленума на ВСС! Само така ще сме сигурни, че председателят на ВКС е узнал надлежно за отправеното към него послание от страна на хората, които са го подкрепили и избрали на този висок пост през 2015 г., а към настоящия момент напълно са оттеглили доверието си от него!

Последващите му действия ще покажат на обществеността дали той е човек с достойнство, който е способен да носи отговорност за действията си, или високопарните му фрази и речи са просто празни думи без никакво покритие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

6

Читател Петър

21.05 2020 в 14:08

Отвратителен ВСС, ръководен от двуличен продажен магистрат, и последван от други продажни душички... Вече задкулисието даже не се крие. Всичко в държавата е тяхно и са недосегаеми, само Лозан Панов още защищава здравия разум... Нещо трябва да направим... Или сме заспал народ, управляван от ченгета- мутри и така ни харесва....

17009

5

order

21.05 2020 в 13:45

А от ЕС търсят елементи като Гошеф, Ръбълофф, магдалинч....не им трябват флашименти!!!!!

18551

4

Нострадамус

21.05 2020 в 13:41

Лозан Панов, както и Президента Радев са едни от малкото достойни и коректни обществени личности в България заслужаващи респект!
За това, че Панов е невинен , в това което го обвиняват, говори факта, че Изненадващо след като спря да наблюдава съдебната система в страната, ЕС Отново продължи мораториума си върху нея!

17416

3

мнение от IP

21.05 2020 в 12:14

Уау, каква принципност! А какво ще кажат за есемеса от бившия ВСС към Борисов? За отказа на предишния ВСС да разгледа "Цумгейт"? Клипчето в "символа" на съдебната система няма как да навреди на имиджа, създаден от тези магистрати.

12177

2

sawall

21.05 2020 в 12:11

В България има само един висш съдия, на когото някой да вярва поне малко. Сега ще го махнат заради някаква глупост и ще ни убеждават, че Пеевски е филантроп и като цяло свестен човек и изобщо не е мафиот. Това е България в наши дни и не виждам светлината вече. В ЕС сме от достатъчно време, но свободата на словото само намалява, корупцията нависоко само се увеличава.

12130

1

ds

21.05 2020 в 11:57

срам, позор. комунистически прийоми - когато нямаш аргументи, насочваш фокуса към личността. още един аргумент - да се маха, защото е със сини очи. нещо да кажат за продължаването на мораториума от Европа в/у съдебната система?!