Лондонски съд осъди петимата българи, източили 54 млн. паунда от социалната система

OFFNews 30 май 2024 в 16:17 2509 1

измамниците

Снимка В. "Експрес"

Съдът в лондонския квартал "Ууд Грийн" постанови присъди между 3 и 8 г. затвор за българите, подсъдими в най-голямата измама със социални помощи и пране на пари в Обединеното кралство, съобщи БНР.

Твърди се, че петимата ни сънародници са източили с фалшиви документи 54 млн. паунда (около 63млн. евро). Групата е подала над 6000 фалшиви молби за помощи до "Юнивърсал кредит" - системата за плащания за хора под пенсионна възраст, които имат ниски доходи или не работят. Той включва подкрепа за разходите за жилище, деца и грижи за деца, както и финансова подкрепа за хора с увреждания, болногледачи и онези, които са твърде болни, за да работят, обясни схемата британският "Експрес" през април т.г.

В продължение на 4,5 г. групата е прилагала схемата чрез три малки магазина в Ууд Грийн, Северен Лондон. Освен това те разполагали с множество фалшиви самоличности, които използвали за подаване на фалшиви молби за обезщетения. Всяко искане е подавано от различен мобилен номер и е било придружено от множество съмнителни документи, включително договори за наем, фалшиви фишове за заплати и фалшиви писма от общопрактикуващи лекари, наемодатели и служители.

Ако искането е било отхвърлено, те го изпращали отново, докато не бъде прието. Обезщетенията са постъпвали в повече от сто банкови сметки, преди да бъдат изтеглени.

Схемата беше разкрита преди два месеца, а петимата обвиняеми се признаха за виновни, като прокурор от Кралската прокуратура заяви, че случаят е "най-мащабното съдебно преследване за измама с помощи, разглеждано някога от съдилищата в Англия и Уелс". 

Най-тежки присъди получиха Гюнеш Али и Галина Николова, които са били нещо като ръководители на престъпната група. Николова получи 8 г. затвор, като четири от тях трябва да излежи и след това има право да поиска предсрочно освобождаване.

Али е осъден на 7 г. и 3 месеца зад решетките, но ще трябва да излежи целия срок, тъй като веднъж е избягал в България, откъдето е екстрадиран обратно.

Стоян Стоянов получи 4 г. затвор и след излежаване на половината присъда може да иска предсрочно освобождаване.

Най-младият член на бандата Патриция Панева е с най-малка присъда, след като съдиите признаха някои смекчаващи вината обстоятелства – тя получи 3 г. и 2 месеца затвор.

Цветка Тодорова бе осъдена на 3 г. затвор, но тъй като е в ареста повече от 18 месеца, съдиите решиха да я освободят още днес.

Присъдите могат да се обжалват в 28-дневен срок.

Измамите си петимата са извършени в периода от 2016 г. до 2021 г., когато са арестувани от местната полиция. При обиска в домовете им униформените открила пачки със 750 000 британски лири, 900 мобилни устройства, стотици формуляри за кандидатстване, натъпкани в кашони. Петимата се радвали на луксозен живот, като се хвалели за това в социалните мрежи.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -885

    1

    nms

    30.05 2024 в 17:16

    Смятайте как се раздават на калпак социални, а будалите да блъскат до 70г за пенсия.
    Лапваш 60милиона евра осъждат те на 5-6г от които реално ще лежат 3. Всички са равни и пари на калпак, тоя комунизъм вече го минахме и няма дълго да продължи.