КС ще се произнесе за комисията за конституцията до началото на декември

OFFNews Последна промяна на 23 октомври 2020 в 12:39 1311 0

До началото на декември Конституционният (КС) съд ще се произнесе по искането на президента Румен Радев да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване на временната парламентарна комисия за проекта за нов основен закон.

Това обяви председателят на КС Борис Велчев във Велико Търново с уточнението, че вече е отправено искането за становище до НС.

Преди дни КС допусна разглеждането на въпроса. Съдът е изпратил писма за становища и до неправителствени организации и специалисти по конституционна теория.

"Те имат един месец да дадат своите становища. Ние изпратихме писмата в началото на тази седмица. Давате си сметка, че е твърде рано да започнат да пристигат, но се надявам, че в рамките на месечния срок ще дойдат тези становища. Ние ще си направим и своите анализи. И в резултат на това се надявам да не се бавим повече от началото на декември", каза Борис Велчев.

Президентът Радев смята, че решението за създаването на парламентарната комисия е противоконституционно, защото според действащата Конституция нова може да се приеме единствено от Велико народно събрание.

Председателят на Конституционния съд отказа да коментира какви биха били последствията от двата възможни варианта за решение, защото делото е висящо.

Борис Велчев не коментира и искането на Съюза на съдиите, прието за сведение от Висшия съдебен съвет, за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор:

„Като съдия не мога да си позволя да имам никакво публично отношение по подобни теми. Надавам се да ме разберете“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови