Крум Зарков: Рано или късно ще бъде приет механизъм за контрол на главния прокурор

OFFNews 31 януари 2023 в 15:34 1810 3

Зарков

Снимка БГНЕС

Крум Зарков

В сегашното Народно събрание няма достатъчен брой депутати, които желаят да приемат закон, с който да се въведе механизъм за разследване на главния прокурор. Никога не е било въпрос на време, а на желание, обяви служебният правосъден министър Крум Зарков. 

Той отново припомни, че проектът е внесен на 30 декември - първият възможен момент, след като са били обсъдени становищата на Венецианската комисия и Съвета на Европа.

"Оттогава минаха 30 дни, 8 от тях в процедурни хватки", посочи Зарков. 

Тази сутрин парламентарната правна комисия се събра на извънредно заседание, за да продължи съдебната реформа. Но изтича последната седмица на 48-ото Народно събрание и време да влезе в пленарната зала няма. Членовете на комисията приеха общите законопроекти за Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ). Всичко обаче остава за следващият парламент, който ще реши дали да започне процедурата с предложенията от начало или да продължи заложеното от предшественика си.

"Обвиниха ме, че съм упражнил натиск. Това е вярно - натисках като народен представител, натисках като протестиращ, в последния месец натисках като министър. И ще продължа да натискам, докато държавата ни не се превърне в истински правова. Този натиск трябва да продължи. В последния месец се разбра едно - че без натиск няма да стане", тъжно констатира Крум Зарков.

Но остава оптимист, че въпреки трудностите този закон в крайна сметка ще бъде приет, сега малко воля не достигнала, за да стане факт. Докато се случи, обеща да продължи с натиска.

Министърът обясни още, че законопроектът е важен за българските граждани и защото "следващото Народно събрание ще бъде принудено да го гледа и да го приеме". На въпрос от кого ще е принуден следващият парламент, Зарков отговори "от избирателите, от абсолютната необходимост да бъде решен един въпрос, който от прекалено дълго време тегне на шията на всички ни". Според него 49-ият парламент ще бъде различен, защото "там силите, които искат реформа, ще надделеят".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

3

ob1

31.01 2023 в 17:17

сашке, я кажи какво му правиха на орангутана на летището в УСА. Някаква 40мин проверка е имало на инструмента на господ, що така му нямат вяра?