Конституционният съд ще реши може ли да има независим прокурор, който да разследва главния

Последна промяна на 28 януари 2020 в 15:16 2326 1

Снимка constcourt.bg

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на правителството за даване на задължително тълкуване дали главният прокурор може да контролира прокурор, който го разследва.

На днешното заседание на КС са присъствали 12 съдии, които единодушно са допуснали за разглеждане питането на Министерския съвет.

Конкретният въпрос, поставен към съда, гласи: "В надзора за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, включват ли се случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор предвид общоприетия правен принцип „никой не може да съди себе си“ като елемент на правовата държава?"

До искането за даване на задължително тълкуване на КС се стигна, след като правителството реши през декември миналата година да промени Закона за съдебната власт, за да може независим прокурор да разследва главния прокурор, ако се наложи.

С изменението, което правим сега, създаваме абсолютно независим прокурор, който разследва главния прокурор при хипотеза - извършено престъпление. Той е независим от главния прокурор, разследва и не докладва до внасянето на обвинението, обяви премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на Министерския съвет на 7 декември.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5385

1

order

28.01 2020 в 16:02

Абе направо да дават пълномощие на Президента ГЕНЕРАЛ Радев да го пържи!!!!!