Конституционният съд отмени финансовите лимити на болниците

OFFNews 11 април 2024 в 20:06 2160 0

КС

Снимка БГНЕС

КС

Конституционният съд обяви за противоконституционен текста от Закона за здравното осигуряване, който се отнася до надлимитната дейност на болниците.

На заседанието са присъствали 10 конституционни съдии. Решението e прието единодушно със становище по мотивите на съдия Янаки Стоилов.

В оспорения текст се казва, че Националната здравноосигурителна каса не заплаща за оказана от лечебните заведения медицинска и дентална помощ в нарушение на посочените в техните договори обеми и стойности.

По това дело КС бе сезиран през септември миналата година от Върховния административен съд, съобщава БТА.

Питането е по повод дело, образувано пред ВАС по жалби на Националното сдружение на частните болници срещу няколко разпоредби в Националния рамков договор за медицинските дейности между НЗОК и Българския лекарски съюз за периода 2020 - 2022 година.

По делото са присъединени за съвместно разглеждане и жалби на Многопрофилната болница за активно лечение "Сърце и мозък”, на Сдружение на общинските болници в България и други.

С разпоредбата на текста от ЗЗО законодателят е забранил на НЗОК да заплаща за оказана от лечебните заведения медицинска и дентална помощ в нарушение на посочените в техните договори обеми и стойности. Под „нарушение“ в конкретния случай се приема надхвърляне на определените в Националния рамков договор обеми и стойности на договорените медицински дейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки