Конституционният съд няма да разглежда жалбата срещу военната помощ за Украйна

КС обаче образува дело за отстраняването на шефа на Сметната палата

OFFNews 07 март 2023 в 18:32 3880 2

Архив

Снимка Александра Маркарян/ OFFNews

Конституционен съд (КС)

Конституционният съд няма да разглежда жалбата на "Възраждане" и БСП за военната помощ за Украйна, съобщи lex.bg.

В края на 2022 г. двете формации сезираха КС заради решението на парламента да изпратим военна и техническа помощ на Украйна.

Основният аргумент на БСП и "Възраждане" бе, че решението противоречи на принципите на правовата държава за разделението на властите и е противоконституционно.

Според КС обаче:

"Навлизането на конституционната юрисдикция в това пространство на свобода на преценка означава да бъде пренаписан политическият дневен ред извън волята на суверена, който го задава чрез парламента и за който суверенът може да търси политическа отговорност от тези, които упражняват възложената им от него с акта на избора държавна власт."

Същевременно днес Конституционният съд допусна за разглеждане по същество жалбата на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" срещу решението на НС за освобождаване на бившия председател на Сметната палата Цветан Цветков.

Чистка на изпроводяк: ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ освободиха шефа на Сметната палата

Цветков бе изненадващо освободен от длъжност в края на януари с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Български възход". По-късно той заяви, че с отстраняването на шефа на Сметната палата не може да се въздейства върху одитите, които се правят. Ден преди разпускането на 48-ото НС ПП и ДБ сезираха Конституционния съд. Основният аргумент на двете формации бе, че решението противоречи на Конституцията и се нарушава независимостта на Сметната палата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

2

pisnamiotmutri

07.03 2023 в 20:44

Прави впечатление, че след санкциите по Магнитски слугите обвързани с ГЕРБ както и самите ГЕРБ и ДПС станаха много внимателни. Дори се навиха да махат и Моча. Нещо, което беше отхвърлено от същите преди няколко месеца.

1005

1

eagle60

07.03 2023 в 20:36

Шамар за партиите - проводници на кремълопоклонничеството. Юмрук в зъбите на пРезидента, нарекъл партиите в парламента, взели решението да изпратим военна и техническа помощ на Украйна "войнолюбци"