БСП и 'Възраждане' сезираха Конституционния съд за оръжията за Украйна

Нинова към Радев заради военната помощ за Украйна: Предадохте левите хора

Йорданка Веселинова 23 декември 2022 в 11:05 4961 11

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

БСП и "Възраждане" се разбраха и заедно сезираха Конституционния съд за оръжията за Украйна.

По-рано през деня двете формации искаха взаимно една от друга подкрепа за внесяне на искане в Конституционния съд за обявяване за противоконституционно решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна. 

По обяд Корнелия Нинова даде заявка, че ще направи всичко възможно, за да спре изпращането на оръжия за Украйна. БСП вече е изпратила писмо до групата на "Възраждане", в което искат подкрепата на групата на Костадинов, за да сезират Конституционния съд. Тя добави, че ще сезира и омбудсмана Диана Ковачева, която също може да сезира КС. По-рано на брифинг от "Възраждане" поискаха подкрепа от БСП и те да сезират КС.

По-рано през деня на брифинг Корнелия Нинова се обърна към президента Румен Радев с думите: "Г-н президент, предадохте левите хора". На свой ред той ѝ отвърна, че не надява тя да не ги предава.

Повод за изказването ѝ бе решението на Радев да не наложи вето върху закона, с който България може да започне изпращането на военната помощ за Украйна. Тази сутрин текстовете бяха публикувани в Държавен вестник. По-рано левицата го призова да наложи вето и изпрати писмо до него, в което се цитират публични изяви на президента, в които той твърди, че изпращането на оръжия на Украйна може да вкара България във война. Според левицата има две групи основания за налагане на вето - конституционни и юридически, и морално-политически.

Нинова добави, че с това си решение Радев рискува да вкара България във войната.

Радев бе издигнат за президент именно от Корнелия Нинова. По-късно отношенията му с левицата се влошиха. След изборите през ноември миналата година тя го обвини, че е създал "Продължаваме промяната", за да съсипе БСП. След последните избори пък и той разкритикува левицата, че три пъти се проваля, когато ѝ връчва трети мандат за съставяне на кабинет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

11

AlexT

26.12 2022 в 22:36

3 . ..И затова и днес , и сега , САМО недоразвити, малограмотни, примитиви русофилски,копейкински , очакват някакви по- добри времена , благосъстояние , просперитет вследствие ОКУПАЦИЯ от СЪВЕТСКО / РУСКАТА АРМИЯ …) Рускии “ МИР” ….!? И руски СВЯТ / “мир”-на руски/ и руски ‘МИР” – като мир , НЕ искаме ..:))

Защо не си кажете , другари ниновци, руски агенти- копейкинци и радевци :
НИЕ, подкрепяме ОКУПАЦИЯТА и УНИЩОЖАВАНЕТО на СЪВЕРЕННАТА държава Украйна и затова НЕ сме съгласни с даването на оръжие на украйниците – за да ЗАЩИТАВАТ страната си , СВОБОДАТА си, СУВЕРЕНИТЕТА си на самостоятелна и СВОБОДНА Украйна !!
Копейкинци, аборигените, искат да управляват България- с путинска армия тук и за 40 години , поне …Няма да стане неандерталци и рубладжиии..:))

-1395

10

AlexT

26.12 2022 в 22:34

2 ..И великата съветска армия – вече не смее да навлиза в нови области на Украйна – и води САМО ракетно- артилерийски обстрел- от разстояние  … Няма , вече, достатъчно танкове , а скоро ще има и противовъздушни ракети –срещу руските самолети и хеликоптери..
С две думи – ако НЯМАШЕ ВЪОРЪЖЕНИЕ ,/ малко / от ЗАПАДА , другари копейкинци и ГЕРОИЗМА на украйнците, МИРЪТ ЩЕШЕ да дойде / желания от вас / , с ОКУПАЦИЯ на ¾ , поне, от Украйна ! ТОЗИ “мир” вие , антибългари, искахте !! И да продължи по- нататък, още, из Европа и до нас – този руски “мир “ !
А и КОГА, и КЪДЕ в ПОСЛЕДНИТЕ над 100 години , съветската / руската армия е ДОНЕСЛА НЯКЪДЕ по СВЕТА – СВОБОДА , ДЕМОКРАЦИЯ, ГРАЖДАНСКИ ПРАВА , СВОБОДНИ избори , Право на ИЗБОР , просперитет на дадена държава ? Къде, че не се сещам..:) В Източна Европа ли , след войната ! 
Донася САМО диктатура, режим еднопартиен, убийства без съд , ТОТАЛИТАРНИ режими …Факт…История …И затова и днес , и сега , САМО недоразвити, малогр

-1395

9

AlexT

26.12 2022 в 22:32

Руски “МИР” :) .. Тезата на копейкин , нинова и радев е ..плоска , пропутинска и антиевропейска ! НЕпредоставянето ОРЪЖИЕ на Украйна за да се ЗАЩИТИ, щеше да доведе до бърза ОКУПАЦИЯ на 4/5 от територята и от руската армия ! Дори радев ни убеждаваше за 3-4 дневна война ..:) НО, украйниците, един заслужаващ уважение народ, се противопостави ! Нямаше цветя за съветската армия –“освободителка” :).Една малка изстрелвана от рамо ,американска противотанкова ракета ‘ Джавелин” / движейки се променливо и атакаувайки танка – отгоре / – спря пълчищата руски ТАНКОВЕ – между 800-1000 броя, вече ги няма .. Последваха МАЛКО “Хаймарси”- точни ракети, артилерийски установки – малко , БОЕПРИПАСИ за старите руски танкове, и артилерия и …великата съветска армия – ЗАТЪНА :)) Сега, войната E почти позиционна, с украйнски успешни атаки .. И великата съветска армия – вече не смее да навлиза в нови области на Украйна – и води САМО ракетно- артилерийски обстрел- от разстояние :)… Няма , вече, дост

924

8

Diogen

23.12 2022 в 23:30

Когато видя мазната физиономия на Корона Нинова ме хваща разстройство.

2073

7

Johnny B Goode

23.12 2022 в 22:29

Тази лявата няма ли да прибере синчето си от Щатите и да го прати в Русия?

9347

6

Анализи

23.12 2022 в 19:41

Нинова се оказа доста елементарна. Какво общо имат левите идеи с преклонението към убиеца Путин.

2099

5

Mateevk

23.12 2022 в 18:44

Ето какво е написал един ляв човек и то не какъв да е, а основателят на всичкото ляво у нас, в книгата си "Принос към историята на социализма", написана през 1906 г.

"Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите".

605

4

avitohol

23.12 2022 в 12:16

Крадлата на Техноимпекс така и не разбра че ляво означава - социално за хората не крадене от комунисти. СССР никога няма да и излезе от главата на тая комунистическа пача. Само мъртвият комунист е добър комунист.

-529

3

6екеr4о

23.12 2022 в 12:03

Мазната и проскубана свИня Курнела ругае брадавичестата свинЯ пРезидентина Радев на тема свинщини!

2550

2

alfakentavur

23.12 2022 в 11:12

Абе, червен бокулк, над 50 държави изпратиха оръжие на Украйна и продължават да изпращат. Някои от тях имат директна сухопътна граница с любимия ти СССР2. Коя от тях е "въвлечена във война"?
 
X

Да помогнем на украинските деца!