Кметът на Никола Козлево давал общински пари на фирма на сина му

OFFNews 26 ноември 2021 в 10:58 1784 0

Антикорупционната комисия откри конфликт на интереси при кмета на община Никола Козлево Ешреф Реджеб (мандати 2015-2019 г. и 2019–2023 г.) и го глоби с 10 000 лв.

Производството срещу кмета е тръгнало по сигнал от изпълнителната власт. В него се твърди, че Реджеб е разходвал бюджетни средства по сключени договори за доставка на хранителни продукти за нуждите на детски градини и за социални дейности, а стоките са закупувани от фирми на сина и свата му.

Освен това са били отпускани общински пари в полза на местен футболен клуб, в чийто управителен съвет е синът на Реджеб.

КПКОНПИ е установила, че Eшреф Реджеб лично е подписал 8 преводни нареждания в полза на Сдружение „Футболен клуб – Община Никола Козлево“. От 2016 г. досега член на УС на сдружението е синът му. Общата стойност на получените по този начин субсидии е 43 170 лв.

Отделно Реджеб е подписал и 110 разходни ордера в периода август 2018 г. –  август 2021 г., с които са изплатени средства от бюджета на общината към дружество, в което съдружници са двамата му синове, като единият е и управител. Установено е, че на фирмата "Ешрефоглу" ООД е плащано за покупка на храни, напитки, битови консумативи, препарати и др.

В полза на държавата се отнемат възнагражденията на Ешреф Реджеб за дните, в които е бил осъществен конфликтът на интереси, както и сумата, която е получена като облага от деянието. Общата им стойност е 88 864, 91 лв. След влизането в сила на решението на КПКОНПИ Реджеб трябва да бъде освободен като кмет.

КПКОНПИ внася и иск в Окръжния съд – Плевен за 859 031, 28 лв. срещу Виктор Викторов. В цената на иска е включена стойността на един недвижим имот и едно МПС. Производството на Комисията "Цацаров" е започнало след повдигнато от прокуратурата обвинение срещу Викторов за участие в организирана престъпна група за финансови и данъчни престъпления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews