Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Кабинетът отпусна близо 43 000 евро за дела срещу България

OFFNews 07 юли 2021 в 15:57 1166 0

Служебното правителство отпусна днес общо 42 815 евро за дела срещу България в Европейския съд по правата на човека.

По дело, което е продължило 24 г., страната ни е осъдена да плати 7500 евро на наследници за земя, притежавана до 1950 г. След колективизацията тя била включена в градската част на Смолян и по-късно застроена.

С решение от 1994 г. поземлената комисия в града признава правото на собственост, но през 2001 г. комисията отказва да я върне на наследниците. Решението е обжалвано и съдът отменя решението, като задължава кмета на общината да издаде в едномесечен срок заповед. Необходимите документи са издадени през 2018 г.

Жалбоподателите повдигат оплакване за прекомерната продължителност на делото и за липса на ефективни правни средства за защита. ЕСПЧ съдейства на страните да постигнат приятелско споразумение, ако българското правителство се съгласи да заплати на жалбоподателите обезщетение от 7500 евро.

Правителството одобри едностранна декларация за изплащане на обезщетение от общо 51 830 лв. по седем жалби пред ЕСПЧ. Те засягат лошите санитарно-битови условия в следствените арести и затворите, които жалбоподателите са понесли през различни периоди от време, както и липсата на ефективно правно средство за защита.

Кабинетът одобри и изплащането на обезщетение от 9400 евро след обявяване на едностранна декларация по пет жалби пред ЕСПЧ отново за лошите санитарно-битови условия в следствените арести и затворите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews