Йонко Грозев: Човек от прокуратурата няма как независимо да разследва главния прокурор

OFFNews 06 декември 2019 в 09:07 3005 0

Снимка БГНЕС

Вътрешен човек от прокуратурата няма как независимо да разследва главния прокурор. Това заяви българският съдия в Европейския съд по правата на човека Йонко Грозев в интервю за БНР.

Днес Венецианската комисия се очаква да се произнесе във връзка с възможността да има независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор в случай на извършено престъпление, но той да бъде избиран с 2/3 от прокурорската квота на ВСС.

„Това, което Венецианската комисия е казала в предишната си интервенция, и присъства в мотивите на ЕСПЧ, е изискването този, който разследва сигнал за извършено престъпление от главния прокурор, да бъде независим. Затова беше намерено и първоначалното нарушение – поради йерархичния характер на българската прокуратура. Нито един от служителите в прокуратурата не може да се приеме, че е независим. Ако изборът на този прокурор остане измежду работещите в прокуратурата прокурори, това няма как да реши проблема“, обясни Грозев в интервю за предаването „Преди всички“.

Според него притеснителен елемент е бил въвеждането на процедура, която касае и председателите на ВАС и ВКС.

„Тази процедура създаваше проблеми от гледна точка на независимост на съда, защото даваше възможност за освобождаване на председателите на тези съдилища на базата на критерии и процедура, които не бяха безпроблемни. Това е ключов въпрос за гарантирането на върховенство на закона. Отпадането на този елемент от предложение на правителството е добро развитие“, каза Грозев.

Днес той ще участва в конференция на тема „Независимостта на съда. Актуални аспекти в практиката на Европейския съд по правата на човека“, която се организира от ВКС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови