Иван Ангелов и Градус завеждат искове срещу Светослав Илчовски и Павел Стоименов за над 20 млн. лв.

OFFNews 17 юни 2021 в 14:47 3406 3

Бизнесменът и собственик на "Градус" АД Иван Ангелов и фирмата му завеждат искове заради накърняване на имиджа на компанията и обезценяване на пазарната й стойност, става ясно от официално съобщение. Общата им стойност надхвърля 20 млн. лв.

Действията на Ангелов са в отговор на обвиненията на двама бизнесмени - Светослав Илчовски и Павел Стоименов, пред комисията по ревизия в 45-ия парламент за връзки с властта по времето на ГЕРБ. Илчовски съобщи за редица фиктивни сделки в полза на "Градус" на стойност 60-70 млн. лв. в рамките на няколко месеца през 2017 г. Те са били направени по "молба на премиера".

Илчовски и Павел Стоименов посочиха Иван Ангелов като човек, който използва протекциите си, за да държи под контрол земеделието и храните. Илчовски дори стигна по-далеч в обвиненията - според него първоначалното борсово предлагане на "Градус" е на изкуствено завишена цена, а това е ощетило пенсионните фондове, които са купили акции.

Прокуратурата се сезира по твърденията на Илчовски и и дори го разпита. 

Сега "Градус" обявява, че сезира Комисията за финансов надзор за "невярна и подвеждаща информация от Светослав Илчовски и определени други лица относно „Градус“ АД и цената на неговите акции", което според компанията представлява грубо нарушение на Европейския регламент (ЕС) № 596/2014 за пазарната злоупотреба. Наложената на нарушителите глоба може да достигне до 5 млн. лв. Фирмата е завела и иск за обезщетение за неимуществени имуществени вреди в размер на 10 млн. лв.

От "Градус" съобщават още, че като акционер Ангелов готви иск по Закона за задълженията и договорите срещу Илчовски за невярна и подвеждаща информация за фирмата на стойност 5 млн. лв., като оставя възможност това да направят и други акционери в „Градус“.

Ангелов е завел иск срещу Светослав Илчовски по чл. 45 от ЗЗД за обезщетение на неимуществени вреди вследствие на обидни и клеветнически твърдения за 300 000 лв. Има и иск за опит за опозоряване на името му.

Заради опит за опозоряване на името и приписването на престъпления на члена на Съвета на директорите на "Градус" АД Иван Ангелов от Павел Стоименов срещу него също е заведен иск по чл. 45 от ЗЗД за обезщетение на неимуществени вреди вследствие на обидни и клеветнически твърдения за 150 000 лв. 

Павел Стоименов е вторият проговорил в парламентарната комисия. Той е едър зърно- и зеленчукопроизводител и е собственик на АГРО-БЕЛ 2001 ЕООД. Стоименов съобщи пред депутатите, че е бил заплашван и изнудван от картелна група, свързана с Иван Ангелов, действаща в Стара Загора. Тази група отнела фирмата му и е поръчала опожаряване на офиси, както и къщата на негов служител.

"Вярваме, че правовата държава осигурява необходимата защита на българския бизнес и институциите ще установят кой стои зад опита за дискредитиране на компанията. Изразяваме убеждението си, че българската съдебна система ще въздаде справедливост при този опит за очерняне на името на сектороопределяща компания, която през последните 30 години осигурява работа и развитие на хиляди български граждани. Подчертаваме, че при всеки нов опит за накърняване на имиджа на "Градус" АД ще защитим интересите на своите акционери, клиенти и доставчици с помощта на българския съд", обясняват от "Градус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

105

3

Имe на профила

17.06 2021 в 16:03

С кое нарушавам правилата бе лайночев?
Кога ще си оправите системата да не иска всеки ден нова парола ?