И Върховният административен съд оспори закона за частните охранители

OFFNews 27 септември 2018 в 15:37 2869 0

И Върховният административен съд оспори закона за частните охранители

Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) смята, че текстовете в Закона за частната охранителна дейност (ЗОДЧ), с които се въвежда нов лицензионен режим за охрана на урбанизирани територии, противоречи на Конституцията.

Спорните текстове в закона, изготвен от Министерския съвет, бяха приети от парламента въпреки съмненията за прокарване на лобистки интереси и нарушаване на основни конституционни текстове. Законът вече беше атакуван пред Конституционния съд от главния прокурор и президента, които оспориха текстовете със сходни мотиви - частни охранителни фирми ще изземват функции, които са изцяло в прерогативите на изпълнителната власт.

Същите текстове са определени като противоречащи на Конституцията и от съдиите във ВАС. На заседанието на Пленума са присъствали 81, като срещу текстовете в ЗОДЧ 78 от тях. В съобщение от ВАС се посочва, че те са подкрепили становищетопо двете конституционни дела № 5 и № 6 от 2018 г., с което оспорените разпоредби - чл. 5, ал. 1, т. 6, чл. 27, чл. 28, чл. 29 и параграф 1, т. 2 от Закона за частната охранителна дейност, са противоконституционни. 

Срещу въпросните разпоредби вече се обявиха и три браншови организации, които бяха поканени от КС за даване на становище по двете дела. 

В становището на Индустриален Клъстер Сигурност се посочва, че освен противоконституционни въпросните текстове създават и условия за установяването на господстващо положение на пазара на частните охранителни услуги и невъзможност на гражданите сами да определят кои фирми да охраняват имуществото им.

Новите текстове, с които се дава възможност на частни охранителни фирми да пазят цели населени места по едноличното решение на кметовете и без провеждането на обещствена поръчка, породиха съмнения и за използването на този инструмент по време на избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови