КС определи три браншови организации за становище по закона за частните охранители

OFFNews 31 юли 2018 в 10:44 2306 0

КС определи три браншови организации за становище по закона за частните охранители

Три браншови организации са поканени от Конституционния съд за даване на становище по делото срещу Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД). Делото беше образувано след искане на главния прокурор Сотир Цацаров и президента Румен Радев заради нововъведения лиценз за охрана на урбанизирани територии. Според двамата текстовете крият риск от изземване на функции изцяло приоритетни за МВР. 

Индустриален Клъстер Сигурност, Българската камара за охрана и сигурност и Съюзът на фирмите за охрана и сигурност са поканени да дадат становище по закона. 

В становището на Индустриален Клъстер Сигурност се посочва, че исканията и на президента, и на главния прокурор са основателни. 

Подкрепяме както двете искания така и изложените аргументи в подкрепа на твърденията посочени в исканията, като основания за обявяването им за противоконституционни от една страна и от друга като основание за създаване на условия за установяването на „господстващо положение“ на частната охранителна фирма, сключила договор с кмета на общината за охрана на урбанизираната територия; усложнения при решение на гражданите сами да договорят охраната на имуществото им с друга охранителна фирма, което само по себе си е нарушаване на правото на свободна стопанска инициатива посредством ограничаване на конкуренцията чрез законово основание, се посочва в становището, в което се прави предложение атакуваните текстове да бъдат определени като противоконституционни.

На 3 юли Конституционният съд допусна разглеждането на делото по същество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews