Глобиха ТЕЦ Бобов дол със 100 000 лв. заради неразрешено горене на отпадъци

OFFNews 26 януари 2021 в 16:17 3118 1

Съдът в Дупница е потвърдил глоба от 100 хиляди лева за ТЕЦ "Бобов дол" заради употреба на неразрешен вид гориво, съобщиха от съда.

Наказателното постановление е издадено от РИОСВ-Перник за неспазване на Закона за опазване на околната среда.

Констатирана е употребата на неразрешен вид гориво - неопасни отпадъци, които се оползотворяват чрез изгарянето им. Справка показва, че ТЕЦ-ът през целия януари 2020 г., в горивната си инсталация е изгорил 900 тона горими отпадъци.    

Съдът е счел, че наказателното постановление е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено. Решението на съда в Дупница може да бъде обжалвано пред Административния съд в Кюстендил.

През февруари миналата година бяха открити няколко нарушения на ТЕЦ-а - едното е, че има замърсяване на въздуха, защото централата е горяла боклук, смесен с въглища. Второто е, че е изтекло разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго освен въглища. Третото е, че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне. През април 2020 г. със заповед екоинспекцията в Перник е спряно изгарянето на отпадъци, позволено е само горенето на въглища. Дружеството обжалва заповедта пред Върховния административен съд и предварителното спиране беше отменено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови