МОСВ е разрешило на ТЕЦ Бобов дол да изгори 10 000 пъти повече отпадък от законното

Георги А. Ангелов 13 октомври 2020 в 16:50 8817 2

Снимка Грийнпийс България

Складирани за изгаряне отпадъци

Министерството на околната среда и водите е разрешило на ТЕЦ „Бобов дол” да изгори 10 000 пъти повече отпадък от това, което позволяват законите, смятат от Грийнпийс България. Те се се позовават на писмата с които Министерство на околната среда позволява на ТЕЦ „Бобов дол“ да изгори до 500 000 тона отпадъци с „експериментална цел“.

„Грийнпийс“ - България и „За Земята“ получиха достъп до кореспонденцията след две решения на съда и двегодишна съдебна битка, за да разкрие министерството писмото, с което се разрешава изгарянето на отпадъци в централата на въглища, свързвана с Христо Ковачки.

Писмото, подписано от заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, който бе арестуван по-рано тази година, противоречи не само на българското, но и на европейското законодателство, тъй като надвишава 10 хиляди пъти максималния праг от 50 тона в рамките на година за изгаряне на алтернативно гориво с експериментална цел, твърдят от организацията. На въпрос на OFFNews Меглена Антонова от Грийнпийс обясни, че с разрешението се нарушава Директива 2010/75/ЕС за емисиите от промишлеността. Според нормата експериментални инсталации могат да получат разрешение за изгаряне на по-малко от 50 тона отпадъци на година.

Според Грийнпийс в пещите на Бобов дол са изгорени доста повече отпадъци. Годишния доклад на ТЕЦ Бобов дол показва, че през 2018 г. са изгорени неопасни отпадъци – 47 000 тона, в годишния доклад за 2019 г. индикира неопасни отпадъци – 31 000 тона, но за това количество е неясно колко са преди/след април 2019 г., когато получават новото си комплексно разрешително. По-късно, през 2020 г., след проверките на Прокуратурата разбрахме, че и през 2019 г., горенето на отпадъци е било в нарушение на разрешителното им, Меглена Антонова от „Грийнпийс“ - България.

Интересно наблюдение от кореспонденция между теца и министерството е, че институцията отказва провеждането на експериментално изгаряне в централата близо две години — първото искане е от края на 2016 година, а първият отказ на МОСВ е от 2017 година. Въпреки това, ТЕЦ „Бобов дол“ продължава да настоява и с назначаването на Нено Димов за министър на околната среда, усилията на централата се увенчават с успех — в края на 2018 година централата започва горенето на отпадъци.

„Изгарянето на отпадъци излага работещите в тези централи, живеещите в районите и природата на огромен здравен риск. Емисиите от изгарянето на отпадъци може да съдържат тежки метали, диоксини и фурани, които присъстват в отпадъчните газове, вода или пепел.“, заяви Антонова.

В последните няколко години изгарянето на отпадъци е изобретателен начин за намаляване на разходите за въглеродни емисии на фона на влошаващите се икономически показатели на въглищните централи. По всичко личи, че собствениците на тецове като „Бобов дол“ възнамеряват до последно да експлоатират остарелите съоръжения, преди да се предадат пред настъпването на новите технологии и да завещаят на обществото замърсени почви и води и огромни терени за рехабилитация, смятат от Грийнпийс България .

„Това е малка победа срещу обезпокоителната практика на институциите да „пазят“ информация, която по правило трябва да е достъпна за гражданите. Случаят е показателен, че често са нужни няколко решения на съда и години съдебна битка, за да могат гражданите да упражнят права, които са им предостaвени по закон.“, коментира адвокат Регина Стоилова. В съдебното решение изрично пише, че това е информация за околната среда, следователно обществото трябва да има достъп до нея. Всеки път обаче, след като министерството разгледа искането на „Грийнпийс“ - България и „За Земята“ за информация, го препраща към ТЕЦ „Бобов дол“, откъдето отказват да разкрият кореспонденцията с аргумента, че включва „търговска тайна“. Съответно, вместо да защити обществения интерес, министерството излиза с решението, че няма право да разкрие подобна информация, въпреки указанията на съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

14.10 2020 в 01:10

Колко е законно, и защо толкова? А какво ще правим с незаконното? Зелените ще го изядат, и то ще спре да бъде опасно?

Диво пардон, а къде зелените ще се изпражнят?

15914

1

поп Дръвчо

13.10 2020 в 23:37

може би не 10000 ами 1000 ?

Пак е много ама все пак.